Vertikutace je pro trávník jarní očistou

Pokud už na trávníku není ani stopa po sněhu a plocha oschla, je na čase začít s jeho léčebnou kůrou. Ta spočívá v prořezání travního drnu, vyčesání nečistot a podpoře růstu zeleného koberce. Pěkný trávník bez vertikutátoru mít nebudeme. Z hlediska péče o něj patří k nezbytným strojům.

Trávník je komplexní organismus, který vyžaduje provádět pravidelnou a důslednou péči. V zimě odpočívá, proto na něj vstupujte pouze v nezbytné míře, aby nedošlo k jeho zbytečnému poškození. Poté, co pominou mrazy, odtaje sníh, teploty vyskočí nad nulu a počasí se začne tvářit příjemně s blížícím se jarním obdobím, vyražte do terénu.

Základním prvkem je provedení obhlídky stavu trávníku. Ten nevypadá po zimě moc hezky, ale cílenou údržbou se s jarem zazelená a zhoustne. Obecně největší problém je s tím, že trávníku se nedostává vláhy a živin. Krusta, která se vytvoří mezi stébly, k tomu travní plsť, vytvořená směsí nesesbíraných stébel a dalších nečistot, vytvoří nepropustnou stěnu, takže veškerá vláha i živiny odtečou z trávníku pryč a ten neprospívá.

Co to je vertikutátor?

Vertikutátor je stroj opatřený otočnou hřídelí, na kterou je upevněno několik ostrých kalených nožů. Ty se otáčí velkou rychlostí a zabírají mírně do země. Tím dochází k prořezání travního drnu, odstranění nečistot mezi stébly a drobnému nakypření půdy v trávníku. Zelený koberec má tak volný přístup vláhy a živin. Po prořezávce sice nevypadá hezky, avšak velmi rychle se dostane do dobrého stavu, zazelená a zhoustne.

Podle čeho vybírat vhodný stroj?

Pro malé zelené plochy se hodí stroj elektrický, ale dávejte si pozor na kvalitu. Velmi levné kombinované přístroje mají nevalnou kvalitu, problematické zpracování je vidět především po odkrytování, kde se ukáže, že motor je poddimenzovaný a kolečka nemají ani valivá ložiska. To benzinový vertikutátor, to je jiná liga. Odolné ocelové šasi, centrální nastavení pracovní hloubky a kvalitní motor, vybavený dokonce motorem s ocelovou vložkou válce, zdvojeným vzduchovým filtrem a klikovou hřídelí na valivých ložiskách, je základ, který má většina kvalitních strojů, které jsou vyprodukovány v Evropě. Díky tomu je možné s takovým strojem pracovat i častěji, hodí se i pro profi nasazení. Sběrací koš je zde určen především pro práce na méně zanedbaných plochách. Když je mechu a nečistot velké množství, vyplatí se pracovat bez koše a pak hmotu buď ručně odhrabat, nebo odklidit sekačkou či zahradním traktorem.

Některé z vertikutátorů jsou vybaveny dvěma sadami pracovních prvků. Vertikutační nože se používají v předjaří pro prořezávku trávníku. Po jejich použití se vyplatí provést kontrolu a konzervaci, protože v případě, že se z nich otěrem sedře nástřik, vyplatí se je nakonzervovat olejem před uložením stroje. V podzimu pak přichází ke slovu čistící péra, která funguje jako výkonný vyhrabávač nečistot. Perfektně odstraní vše z trávníku, včetně mechu, plstě a zbytků listí. Podzimní provzdušnění trávníku provádějte po úklidu listí na přelomu října a listopadu. Veškerý odpad, který vznikne, poslouží jako vynikající základ do kompostu, který prohoďte zahradním substrátem.

Další péče o trávník

Po vertikutaci musíme trávníku dodat první živiny v podobě hnojiva. Lze použít rozleželý kompost, který rozhodíme po ploše, nebo granulovaná hnojiva, zde je ale potřeba dávat pozor na složení. Ideální jsou speciální trávníková hnojiva, která jsou určená pro jarní hnojení. Živiny se uvolňují postupně, takže trávník nebude trpět jejich nedostatkem. V místech, kde roste mech, rozhodíme kromě hnojiva i mletý vápenec. Případně použijeme vápno, které je v boji proti mechu účinnější. Na podzim, kdy trávník upadá do zimního spánku, hnojíme jen kompostem.

Tagy: