Rusy porazí jejich vlastní korupce. Putin už ví, že válku nevyhraje, říká ruský politolog

Ruský politolog Ivan Preobraženskij

360° (316)

Nad Ruskem zvítězila jeho vlastní korupce. Ve vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl ruský politolog žijící v Česku Ivan Preobraženskij. Prezident Vladimir Putin již podle něj dobře ví, že válku na Ukrajině nevyhraje a nyní se bude snažit konflikt skončit. Podle experta čeká Rusko v blízké budoucnosti nejspíš veliká nestabilita, která by mohla vést i ke změně politické situace v zemi.

„Nad Putinem a ruskou armádou zvítězila ruská korupce. Ukrajinci by měli poděkovat ruským korupčníkům, kteří to zorganizovali jako před sto lety,“ řekl Preobraženskij s odkazem na rusko-japonskou válku z počátku 20. století. I tehdy podle něj svět očekával, že Rusko rychle zvítězí, ale realita byla taková, že Japonci nakonec carskou armádu zdecimovali.

Ruský politolog žijící v Česku se netají kritikou současného režimu, v jehož čele řadu let stojí prezident Vladimir Putin. Ten už si je podle něj vědom, že invaze skončí neúspěchem. „Putin už pochopil, že tu válku nevyhraje. Nezvítězí nad Ukrajinou, jak si zpočátku myslel, a začíná přemýšlet o tom, jak tu válku ukončit,“ řekl Preobraženskij.

Má za to, že lidé z nejbližšího Putinova okolí nejsou připraveni odstavit ho od moci. „Lidé z okolí Putina, kteří mají moc, na to nejsou připraveni. Jsou to Putinovi lidé a bez Putina si tu moc nezachrání. Bez něj nejsou nic,“ poznamenal politolog ve vysílání 360° na CNN Prima NEWS.

Zároveň zmínil, že blízcí spolupracovníci ruského prezidenta nebyli připraveni ani na samotnou válku na Ukrajině. Putin o ní podle něj rozhodl čistě sám. Preobraženskij poukázal i na to, že od začátku covidové pandemie se přesně neví, komu nyní vlastně Putin naslouchá.

Reálné je podle něj i to, že ho od moci odstaví někdo, od koho se to vůbec nečeká. S nadsázkou klidně i bodyguard či kuchařka. V takovém případě si navíc myslí, že by nedošlo k Putinově likvidaci. „Nemyslím si, že by ho zabili, ale že by ztratil možnost něco řešit. Byl by v úplné izolaci,“ dodal ruský politolog.

Rusové neví, co se ve skutečnosti děje

Preobraženskij v pořadu 360° řekl, že podle jeho odhadu si realitu války na Ukrajině uvědomuje „maximálně“ 15 procent Rusů. „Většina, asi 70 procent Rusů, dodnes používá nejvíce televizi, kde je prokremelská propaganda, takže neví, co se ve válce doopravdy děje,“ zmínil politolog.

Běžní Rusové si podle něj ale časem začnou uvědomovat, že realita války je značně odlišná od té, kterou jim vykreslují ruská média. Preobraženskij má za to, že k tomu dojde v okamžiku, kdy se z Ukrajiny začnou vracet zranění či doživotně invalidní ruští vojáci. To však ještě bude podle něj nějakou dobu trvat.

Současná situace by ovšem podle politologa mohla vést až ke změně politického systému a pádu Putina. „V současné době je možné, že dojde k tomu, že výsledkem války bude veliká sociální nestabilita v Rusku a možná to konečně povede i ke změně celkové politické situace,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Preobraženskij. Sám se prý do Ruska nevrátí, dokud bude prezidentem Putin.

Na Rusko začínají dopadat i západní sankce, které pociťují nejen Putin a jeho spolupracovníci či oligarchové, ale také běžní lidé. To podle Preobraženského může vést k tomu, že svou vlast opustí řada Rusů. „Minimálně půl milionu lidí se odstěhuje nebo se už z Ruska odstěhovalo. Možná to bude i více, až milion lidí,“ pokračoval. Podle něj se bude jednat zejména o novináře či úředníky.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina CNN Prima NEWS korupce Česko Rusko 360° Ozbrojené síly Ruské federace Ivan Preobraženskij