Víme, jak se obléct na zimní radovánky a zůstat v suchu i v teple. A se slevou

Ne pro každého je zima obdobím, kdy se tráví většina času doma a šetří se silami. Stále více lidí se od podnikání výletů a výprav nenechá odradit, ani když teploty padají k nule. A proč by taky ano, když pokrok zařídil, že stále můžeme být v teple, suchu a pohodlí. Se správným vybavením se tak dá takřka kdykoli vyrazit na túru do hor, sednout na kolo či prostě popadnout sáňky a vydat se na nejbližší kopec.

Běžky, lyže, snowtubing či snowkiting ale také jízda na kole nebo bruslení. Zimní radovánky mohou mít různé podoby, všechny ale mají jedno společné. Měli bychom na ně vyrazit ve vhodném oblečení a se správnými doplňky.

Čtěte tedy rady a tipy, jak se obléknout do zimy a nemrznout, ani se nepotit. A s PRIMA NÁKUPY také navíc ušetřit.

Vrstvit, vrstvit, vrstvit!

Rozmary počasí, měnící se fyzická zátěž. Faktorů, které mají vliv na to, jak je nám teplo, je celá řada. Kdo se vydá třeba na túru do hor, se v jednu chvíli může choulit pod bundou při větru a dešti, jindy se bude potit. Jednotlivé vrstvy svršků se dají odkládat a zase oblékat podle potřeby. Rozhodně tedy není cestou spoléhat na jeden silný svetr.

Při oblékání se vám navíc bude hodit vědět, k čemu která vrstva slouží a jaké materiály jsou ty nejvhodnější.

Pečlivě vybraná spodní vrstva

Kdo vyráží do zimy za pohybem, měl by vědět, že první vrstvu oblečení není radno podceňovat. Ideální je taková, která je vyrobená z přírodních materiálů. Velmi oblíbená je jak mezi výrobci tak i mezi zákazníky merino vlna. Skvěle slouží dětem i dospělým. Dostatečně odvádí pot, pokud se v ní ale zpotíte, nestudí a jejím dalším plusem je fakt, že je antibakteriální. A tak zabraňuje nepříjemnému zápachu.

Druhá vrstva udržuje teplo

Další vrstva má za úkol izolovat a udržet osobní teplo. Pokrok navíc odvedl svoji práci i v oděvním průmyslu. A tak má materiál, z něhož jsou například triko nebo mikina ušité, v různých částech jinou tloušťku. Je logické, že na trupu potřebujeme zahřát víc než třeba v podpaží, kde je naopak lepší teplo odvádět pryč. Výrobci používají umělé i přírodní textilie.

A to s vrstvením ještě zdaleka nekončíme!

Třetí vrstva jako dokonalá izolace

Třetí vrstvu bychom přirovnali k maminčinu objetí. Chrání před deštěm i větrem a celkově dotahuje zimní outfit k dokonalosti. Bunda, kterou oblékneme, ať už se vydáváme za jakýmkoli druhem sportu, by měla být lehká a dobře skladná, aby nezabrala příliš místa, pokud bychom ji chtěli odložit. Lze si opět vybrat mezi syntetikou a přírodními materiály - například peří. Jeho výhodou je lehkost i skladnost, ovšem jeho slabinou je voda. Pokud promokne, je bunda dále spíš nepoužitelná. V takovém případě je k nezaplacení bunda či kabát s membránou. Pokud není po ruce, poslouží alespoň pláštěnka.

To chce klid a nohy v teple!

Ne nadarmo se v krizových situacích říká výše zmíněné pořekadlo. A v případě, že v mrazivém prostředí trávíme více času, než jsme předpokládali, vhodné kalhoty a boty nám mohou doslova zachránit zadek.

Do vlhka jsou jasnou volbou membránové kalhoty. Chrání před vodou a navíc se spolehlivě vejdou do batohu. Do mrazu by měly být samozřejmostí zase kalhoty zateplené.

A protože v pohodě musí být i naše chodidla, je třeba vybrat také bezvadné obutí. V botách by se novému majiteli mělo dobře chodit a měly by dosahovat ke kotníkům. Zateplení je vítané a zapomínat by se nemělo na ošetření, jako je třeba impregnace, která nositele opět chrání před vlhkostí.

A aby nohy byly v dokonalém pohodlí, nesmí se zapomínat na správný výběr ponožek. Ty by neměly být ale příliš tlusté, v takovém případě se prostředí v botě stává příliš těsné a brání prohřátí nohou.

Bez batohu ani ránu

Batohy jsou jasným parťákem, který na výletech a výpravách za sportem či dobrodružstvím nesmějí chybět. A měl by na ně být spoleh. Rozhodně je na místě nechat si poradit od profesionálů. Ti dobře vědí, že vybírat se má nejen podle velikosti a osobního vkusu, ale že zásadní je i typ nosné konstrukce, počet úložných komor či hmotnost a další parametry.

S výběrem pomohou v Nejsport.cz, kde slevy neberou konce. Při nákupu nad devět tisíc korun platí sleva 30 %.

PRIMA NÁKUPY: Využijte slevy 10%

PRIMA NÁKUPY: Využijte slevy 20 %

PRIMA NÁKUPY: Využijte slevy 30 %

Tagy: