Úspěch s naturálním vínem (zdroj: CNN Prima NEWS)
Naturální víno. Nefiltrovaný mok vyráběný původními metodami, které před staletími používali naši předkové, je stále oblíbenější. A čeští vinaři ho pořád umí. Potvrzuje to vítězství v prestižní mezinárodní soutěži ve Vídni. kterou vyhrála vinařská dvojice z Uherského Brodu.
Robin Juřeník se svým kolegou vlastní malé vinařství, které se kromě klasických vín zaměřuje i na výrobu vín naturálních. Říká se jim i vína nahá či autentická a od běžných vín se liší v řadě věcí. „Vinař používá minimum postřiků. Při samotné výrobě nepoužívá vinařské preparáty, ani konvenční kvasinky a do toho vína co nejméně zasahuje. Takže to víno je přirozené, odrůdové,“ popisuje Juřeník.
Podle odborníka naturální vína rozhodně své místo na trhu mají. „Je tam velká potřeba konzumentům vysvětlit od základu, čím se ta vína liší, proč jsou tak dělaná. Například vyšší obsah těch odumřelých kvasinek může někomu vadit.“
A co je dále dobré vědět o naturálních vínech? Třeba to, že obsahují jen minimum síry, takže by konzumenta neměla druhý den bolet hlava. To uherskobrodští vinaři potvrzují. Nahá vína pak zrají velmi dlouho, a to 12 až 24 měsíců. Zrají většinou v dřevěných sudech.
V Uherském Brodě ale dávají víno i do speciálních betonových vajec. „Tím, že to má podobu vejce, tak je to to nejlepší, co může být pro fermentaci, kdy víno neustále cirkuluje,“ vysvětluje Juřeník.
Mladí vinaři zatím kupují hrozny na své víno od pěstitelů z jižní Moravy. V budoucnu ale chtějí založit svůj vinohrad v Hradčovicích u Uherského Brodu. Ostatně vinná réva se tady pěstovala už v 16. století.