Dopis plný výčitek. Způsobil jsem nepopsatelné utrpení, píše viník tragédie v Bratislavě z cely

Dušan Dědeček

Policie po nehodě v Bratislavě zadržela sportovního funkcionáře

Šéf slovenského deaflympijského výboru Dušan Dědeček, který způsobil nedělní nehodu v centru Bratislavy, rezignoval na svou funkci. Oznámil to v ručně napsaném dopise. Policisté Dědečkovi naměřili více než 1,6 promile alkoholu v krvi. Ve vozidle seděl i se svým synem Lukášem, který byl také opilý. Při nehodě zemřelo pět lidí.

„Svou hloupostí a nezodpovědností jsem způsobil obrovskou tragédii, kterou jsem zmařil životy mladých lidí a způsobil jsem nepopsatelné utrpení mnohým lidem. Negativně jsem ovlivnil životy desítek dalších osob, ať už pozůstalých, nebo mé rodiny a známých,“ stojí v ručně napsaném dopise, který byl na Deaflympijský výbor Slovenska, který zastřešuje neslyšící sportovce, doručen ve středu v podvečer.

„Vím, že toto selhání se nedá nijak napravit, ale i přesto chci sdělit, že mě to nesmírně mrzí. A to i v souvislosti s vámi – mými kolegy a tím, co se nám spolu v DVS (Deaflympijský výbor Slovenska, pozn. red.) podařilo vybudovat. Proto jsem se rozhodl odstoupit z postu generálního sekretáře DVS, abyste mohli pokračovat v práci s neslyšícími sportovci beze mě a bez ostudy, která se se mnou navždy potáhne,“ napsal dále Dědeček.

Deaflympijský výbor Slovenska se od již bývalého generální sekretáře distancoval hned v pondělí ráno. „Tato mimořádná událost nás hluboko zasáhla a považujeme ji za absolutní selhání jednotlivce, které je neospravedlnitelné,“ oznámili představitelé svazu na Facebooku. Výbor také následně smazal Dědečkův profil ze svých webových stránek.

Po nehodě naměřili policisté Dědečkovi přes 1,6 promile alkoholu v krvi. Ve voze seděl se svým synem Lukášem, který byl rovněž opilý. Ten v deaflympijském výboru rovněž pracuje, a to jako kontrolor, ale své pozice se na rozdíl od otce dosud nevzdal. Dědeček starší byl po nehodě agresivní vůči policistům i zasahujícím záchranářům. Hlas zvyšoval také na novináře. „Nemám vám co vysvětlovat. To mě nechápete? Všechno jsem už řekl,“ křičel. Po vystřízlivění ovšem s policií spolupracoval a žádal, aby ho příslušníci zákona zabili nebo mu půjčili zbraň, že to udělá sám.

Dědeček nebyl jen vysoce postaveným sportovním funkcionářem. Několik let trénuje neslyšící Ivanu Krištofičovou, která i díky jeho vedení získala zlatou medaili ve vrhu koulí na deaflympiádách v letech 2013 a 2017. Ve své další disciplíně – hodu diskem – se pak sportovkyně v roce 2013 umístila na druhém místě.

Dědečka staršího policie obvinila z obecného ohrožení. Za způsobení nehody, při které zahynulo pět lidí, mu hrozí doživotí. Na místě přišli o život studenti Marek, Richard, Saša a Natália. Broňa pak svým zraněním podlehla později v nemocnici.

Tagy: