Není vinen jen voják, který znásilňoval. Kardinál Duka vysvětlil své kontroverzní výroky

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka během půlnoční mše v katedrále sv. Víta v Praze

360° (429)

Sdělovací prostředky mé prohlášení vytrhly z kontextu, prohlásil kardinál Dominik Duka v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Během vysílání těmito slovy objasňoval své úterní výroky, že ruští vojáci, kteří se na Ukrajině dopouští sexuálního násilí, jsou také oběti.

„Musí být přihlédnuto, že pachatel, příslušník ozbrojených sil, je často také obětí těch nejsilnějších emocí a vášní, kdy hrůza z boje, strach a nenávist ho přivádí doopravdy až k úrovni jakéhosi amoku,“ napsal Duka v úterý na svůj blog. Tuto relativizaci odsoudila část veřejnosti, žensko-právní organizace i někteří politici včetně věřících členů KDU-ČSL.

Duka se v pořadu 360° snažil své výroky podrobněji vysvětlit. „Částečně jde o nedorozumění a částečně ne. Sdělovací prostředky má prohlášení vytrhly z kontextu. Mnozí můj blog ani nečetli, ale reagovali na titulky webů. Můj text nebyl twitterový příspěvek, ale pojednání. Nepředstavil jsem plné řešení a žádal jsem trpělivé zamyšlení,“ prohlásil.

Rovněž si stál za tím, že hrůza z boje či strach může vést vojáka k zabíjení nebo ničení veškerých hodnot, které reprezentují protivníka. „To neznamená, že tím je omluven a že by měl být zbaven zodpovědnosti,“ řekl Duka s tím, že stále jde o válečné zločiny. Podle kardinála mohou být kromě samotných vojáků za páchání sexuálního násilí na Ukrajině zodpovědní i jejich velitelé.

„Některé vojáky vedou ke znásilňování jako ke strategickému cíli. Proto musím přistoupit k tomu, že není vinen jen voják, který znásilňoval. Jestliže se tyto činy dějí ve velkém měřítku, tak musíme říci, že je tady obrovská zodpovědnost na velení armády,“ uvedl.

Duka rovněž komentoval svůj postoj k pilulkám proti otěhotnění, které se v současnosti hromadně znásilněným ženám na Ukrajinu distribuují. Český kardinál by před potratem upřednostňoval možnost zavedení babyboxů.

Tagy: