CNN: Znásilnění jako nástroj války. Rusové chtějí ukázat dominanci, říká expertka

Ruští vojáci

Reportéři CNN Prima NEWS o situaci na Ukrajině

Už po pár dnech války se objevovaly zprávy o tom, že Rusové na Ukrajině sexuálně zneužívají místní ženy, muže a dokonce i děti. Skutečný rozsah zavrženíhodných činů se ale odkrývá až nyní, kdy Rusové některé své pozice opustili. Podle expertů je znásilnění děsivým nástrojem války, kterým nepřítel podkopává morálku celého národa.

Když v týdnu vyšla najevo povaha smrti 22leté Ukrajinky Kariny Jeršové, která pracovala v restauraci v Buči, svět musel znovu a znovu kroutit hlavou nad agresivitou a bezohledností ruských okupantů. Vojáci Moskvy měli dívku brutálně mučit, postřelit, znásilnit, zesměšnit a nakonec zabít.

Podobné příběhy se v posledních dnech naneštěstí rojí s tím, jak Rusové opustili sever a střed Ukrajiny a tamní úřady se pustily do shromažďování důkazů o válečných zločinech, mezi které znásilnění a nucené těhotenství patří. Vůbec největší zvěrstva mají Rusové údajně provádět v Mariupolu, jelikož tam ale ruská armáda vítězí, hrozí, že v průběhu času se pokusí zbavit veškerých stop.

Hrozivý nástroj války

Experti oslovení americkou CNN vnímají, že znásilnění ze strany bojovníků Kremlu nejsou žádnými náhodnými činy, které se snaží Rusové úzkostlivě tajit. Naopak. Vojáci se podle odborníků dopouští na Ukrajině systematických případů znásilnění všech možných podob, aby jejich činy naprosto podkopaly morálku celého ukrajinského národa.

„Ruští vojáci dělají všechno pro to, aby ukázali svou dominanci, znásilnění je jedním z těchto nástrojů. Je demonstrací naprostého pohrdání ukrajinským lidem,“ sdělila pro CNN psycholožka Vasylisa Levčenková. Ta poskytuje zdarma poradenství občanům Ukrajiny, kteří se snaží vypořádat s válečnými traumaty. Podle ní mají případy znásilnění dopad nejen na příbuzné oběti, ale i na širší okolí. „Jsou tu lidé, kteří se cítí provinile, že nemohli nic udělat, že vlastně přežili a dívali se na člověka, co před nimi zemřel,“ dodala expertka.

Lidé se vypořádávají s traumaty

Lidskoprávní organizace se teď na Ukrajině snaží ze všech sil poskytnout morální podporu lidem, kteří byli svědky znásilnění nebo se sami stali obětí takového činu. Už teď úřady evidují vyšší desítky až stovky případů sexuálního zneužití. Řada obětí ale ještě není připravená o traumatu s někým mluvit. Rusové navíc některé znásilněné ženy oplodnili, což celý hrůzný zážitek ještě prodlužuje a dostává ho do nové roviny.

„Jsou zde ale případy znásilnění nejen žen, ale také dětí, chlapců a mužů. Znásilnění je používané jako nástroj, který má zlomit ukrajinský odpor,“ řekla CNN ukrajinská psycholožka Alexandra Kvitková, která spolupracuje s organizací UNICEF a sama si vyslechla desítky příběhů o případech znásilnění.

„Taková frekvence sexuálního násilí, taková brutalita, to se nikdy předtím nedělo,“ dodala Kvitková a svěřila se s případem znásilněné 19leté dívky, kterou se snažil jeden Ukrajinec zachránit ze spárů ruských vojáků. „Voják přišel, popadl ji a řekl mu: ‚Ne! Budeš se dívat! A řekni každému, že tohle se stane každé nacistické děv*e‘,“ popsala Kvitková.

Tagy:
válka CNN Moskva vojáci Ukrajina násilí trauma znásilnění válečné zločiny děti ženy Rusko Mariupol Ozbrojené síly Ruské federace Buča Dětský fond Organizace spojených národů zvěrstva