Visingr: Zelenského návštěva může značit konec ruské ofenzivy, ze Severodoněcku je past

Zelenskyj podruhé opustil Kyjevskou oblast. Navštívil vojáky na frontě v Záporoží.

Návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vojáků v Lysyčansku, tedy na frontové linii aktuálních bojů na Donbase, může symbolizovat i konec ruské ofenzivy. CNN Prima NEWS to řekl vojenský analytik Lukáš Visingr. Aktuální stav v Severodoněcku, o který Ukrajinci s Rusy v posledních dnech svádí urputné boje, mu připomíná manévr z 2. světové války. Ukrajinci se podle něj mohli inspirovat a z města udělali de facto past, ve které můžou ruské síly postupně vykrvácet.

Vojenský analytik CNN Prima NEWS, že Zelenského návštěva na frontové linii skutečně může znamenat, že ruská ofenziva ustává. „Když se podíváme na zprávy z posledních dní ze Severodoněcku, tak Rusové se dostali na úroveň, kdy kontrolovali snad až tři čtvrtiny města a okolí, ale potom Ukrajinci zahájili několik protiútoků v té oblasti. Teď je to zhruba půl na půl,“ zmínil Visingr. Rusové se tak zjevně museli pod ukrajinským náporem vzdát dobytého území.

Aktuální boje mu připomínají bitvu z 2. světové války, kdy Němci uskutečnili podobný manévr v třetí bitvě o Charkov v roce 1943. „Stáhli se z města naoko, nalákali Rudou armádu do města, poté zahájili sérii protiútoků a vlastně se jim podařilo Charkov znovu dobýt,“ vysvětlil Visingr. Právě podobný tah mohli nyní udělat i Ukrajinci s ruskými vojsky v Severodoněcku.

Samotný Severodoněck tak Ukrajinci mohli podle Visingra „proměnit v past, ve které by asi definitivně měla vykrvácet poslední lidská rezerva ruské armády“.

Návštěva Zelenského pochopitelně přináší i velkou psychologickou podporu ukrajinským vojákům. „To, že prezident za nimi takhle zavítá, promluví si s nimi, pro ty vojáky znamená lidsky ohromně moc a samozřejmě to giganticky kontrastuje s tím, že ruský prezident (Vladimir) Putin se pravděpodobně skrývá někde v bunkru za Uralem,“ dodává Visingr.

Zelenskyj tím prý zároveň ukazuje, že se nebojí, a kromě toho i sám chce vidět, v jakém stavu je fronta i samotné ukrajinské vojsko. Prezident navíc svým vojákům přivezl „dárky“, o kterých se od rána čile spekuluje na sociálních sítích. Podle Visingra může klidně jít o pokročilé zbraně, které Ukrajině dodaly členské státy Severoatlantické aliance (NATO).

Jak Zelenskyj přijel na Donbas?

Samotná cesta Zelenského na frontovou linii s sebou i nadále nese velká rizika. „Ruské dělostřelectvo má zbraně s dlouhým dostřelem, které by tam teoreticky dosáhnout mohlo. Na druhou stranu ta návštěva zřejmě nebyla předem nijak veřejně ohlašována a vzhledem k tomu, že ruské dělostřelectvo reaguje pomalu, tak je nepravděpodobné, že by mohlo asi přímo cíleně ohrozit prezidenta Zelenského,“ sdělil CNN Prima NEWS vojenský analytik.

Zelenskyj podle něj takřka jistě do Lysyčansku dorazil po zemi, přičemž se nabízí dva způsoby. „Jedna možnost je opravdu hodně velká a hodně viditelná kolona, která působí odstrašujícím dojmem. Druhá možnost je naopak něco hodně nenápadného. Třeba mohla jet dvě naprosto obyčejně vypadající SUV, samozřejmě ve skutečnosti pancéřovaná, s tím, že jim byla poskytována ochrana ve větší vzdálenosti,“ nastínil Visingr.

Ukrajinský prezident se podle experta může spolehnout také na silnou ochranku. Ačkoliv na videích a fotkách většinou nejsou vidět žádní ozbrojenci, podle Visingra lze očekávat, že ukrajinská hlava státu bude mít v současné době jednu z nejvíce posílených ochranek mezi světovými státníky. Kromě toho říká, že se hovoří o tom, že Zelenskému ochranu zajišťuje izraelská tajná služba, popřípadě lidé, kteří jí byli vycvičeni.

Tagy:
válka Vladimir Putin zbraň invaze NATO Ukrajina návštěva Rusko Donbas Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Druhá světová válka Lukáš Visingr Lysyčansk