Vřes a ocet? Dvojka, která ovoní vaše prádlo v sušičce

Chtěli byste mít voňavé prádlo i ze sušičky a už používáte ekologický prací prášek? Pak si vyrobte i ekologickou vůni do sušičky. Budete potřebovat jen dvě ingredience – ocet a vřes. Ten předá prádlu nejen svou vůni, ale ošetří ho i svými dezinfekčními a antibakteriálními účinky.

Něco málo o sušičkách

V moderní domácnosti nesmí chybět sušička prádla. Prádlo budete mít díky ní usušené rychleji. První takový přístroj spatřil světlo světa už v roce 1800 ve Francii. První automatická sušička ale vstoupila na trh až o skoro 140 let později. Krom klasičtější bubnové sušičky, která připomíná pračku, jsou k dostání i sušičky skříňové. Prádlo se do nich dává už zavěšené. Najdete je spíše v profesionálních provozech.

  • Ventilační sušička – ne zcela obvyklá varianta, protože její provoz potřebuje zásah do budovy – voda je totiž odváděna s horkým vzduchem potrubím ven z budovy. To se musí ještě navíc udržovat čisté. Oproti tomu jsou levné a mají nízkou spotřebu.
  • Kondenzační sušička – známější model, který horký vzduch ze sušení opět ochlazuje a vzniklá voda odchází buďto přímo do odpadu nebo do nádoby ve spotřebiči. Mohou mít topné těleso nebo tepelné čerpadlo. Moderní sušičky už jsou téměř bezúdržbové a nabízejí mnoho funkcí a propojení s moderními technologiemi.
  • Wi-Fi – některé typy můžete pohodlně ovládat mobilem nebo tabletem za pomoci připojení k internetu.
  • Senzory – zjišťují vlhkost a jejímu obsahu přizpůsobují délku sušení. Můžete tak z přístroje vyndávat prádlo vhodné na žehlení nebo rovnou k uložení do skříně.
  • Samočisticí kondenzátor – sušičky s tepelným čerpadlem mohou mít kondenzátor, který se sám čistí – nejde totiž vyjmout. Proplachuje se pak vodou z kondenzátu a odstraňuje se z něj usazený prach a vlákna.

Krom rychlejšího usušení prádla má ale sušička prádla i další výhody:

  • nepotřebujete prostor na sušení (pokud si odmyslíme místo, které zabere sušička)
  • prádlo sušička zbaví žmolků, odstraní i zvířecí chlupy, je tak dobrým pomocníkem pro alergiky
  • barvy prádla nevyblednou jako na slunci
  • většinu prádla není potřeba žehlit

Zázrak jménem vřes

Vřes obecný můžete znát také pod názvem erika nebo dalšími lidovými názvy. Keřík kvete v přírodě typicky růžovofialovou barvou, ale byly vyšlechtěny i mnohé další barevné kultivary. Zajímavé určitě je, že se používal ve středověku k výrobě piva ještě před tím, než se k tomu začal využívat chmel. Věřilo se v té době také na to, že umí ochránit před zlými silami. Vřes ale není jen okrasnou rostlinou. Patří mezi léčivky. Podporuje vylučování kyseliny močové z těla a je účinný při problémech s vylučovací  soustavou a prostatou. Pomáhá proti otokům, při revmatismu a bolestech kloubů. Uklidňuje a pomáhá ke klidnému spánku. Má protizánětlivé, antiseptické a dezinfekční účinky. Prádlo v sušičce si ovoňte vřesem.

Vyrobte si domácí vůni do sušičky

Pokud sušíte prádlo v sušičce, měli byste aviváž používat s opatrností. Zvláště ve větším množství může totiž sušičku zanášet. Používejte ji tedy jen v takovém množství, jaké doporučuje výrobce. Nezapomeňte sušičku pravidelně čistit. Můžete ale také použít domácí, mnohem šetrnější alternativu. Bude ekologická a ekonomická a využijete účinky vřesu a jeho vůně. Druhá přísada, ocet, umí udělat podobnou službu jako aviváž. Ač se to nezdá, prádlo díky němu hezky změkne a bude vonět.

Jak si domácí aviváž vyrobit?

Větvičky vřesu nastříhejte a vložte do uzavíratelné nádoby. Může to být klidně zavařovací sklenice. Možná ale sáhnete raději po něčem vzhlednějším – vřes v nádobě může být i ozdobou koupelny během své přípravy. Větvičky zalijte obyčejným kvasným lihovým octem a nechte macerovat. Minimální doba je jeden den, ale určitě mu prospěje delší čas. Bude potom voňavější. Pak stačí voňavý ocet přecedit a namočit do něj čtverečky látky nebo třeba látkové kapesníky. Před sušením stačí jeden kousek vyndat a přidat do sušičky k prádlu.

Tagy: