Vítr v noci rozfoukal ohniska požáru v Českém Švýcarsku. Hasiče ohrožovaly i padající stromy

Hasiči zasahují u požáru v Hřensku.

Požár v Českém Švýcarsku neutichá

Hasičům se v noci z pátku na sobotu podařilo uhasit několik ohnisek požáru, která rozfoukal vítr před studenou frontou v národním parku České Švýcarsko. Šlo hlavně o místa v okolí kopce Větrovec a v oblasti Oltářního kamene. Zároveň se v noci muselo kvůli hrozícímu pádu stromů několik jednotek stáhnout. Informoval o tom mluvčí hasičů Martin Kavka.

„Kvůli silnému větru jsme v pátek večer museli z některých oblastí stáhnout jednotky, hrozil pád poškozených stromů. Teď ráno je situace klidnější,“ dodal Kavka. Nad zasažené oblasti by měly v sobotu ráno vzlétnout drony k průzkumu, dodal.

Během noci se vítr utišil. Studená fronta přinesla v noci déšť, který však nebyl nijak vydatný a hasičům podle Kavky výrazněji nepomohl.

Hasičům se v pátek podařilo zcela uhasit dva sektory, které se nacházejí na jih od řeky Kamenice. Sektory mají hasiči postupně předávat národnímu parku, termín ale neoznámili. I po ukončení zásahu budou muset záchranné složky na místě dál asistovat.

Většina sil a prostředků se v pátek podle Kavky pohybovala v severní části od řeky Kamenice, konkrétně v nepřístupném terénu ve skalách nad Hřenskem, kde ve čtvrtek v noci a v pátek ráno zachvátily porost plameny.

Po ranním průzkumu drony by měly během soboty opět vzlétnout k hašení vrtulníky i dva speciální letouny Canadair z Itálie. Rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku trvá již 13. den.

Tagy:
požár Itálie hasiči oheň Ústecký kraj Martin Kavka Národní park České Švýcarsko Kamenice (přítok Nežárky)