Lipavský: Česko dá dalších 450 milionů korun na humanitární pomoc Ukrajincům

Fronta Ukrajinců před uprchlickým centrem

Uprchlíky čekají v květnu v Česku změny

Česká vláda dá dalších 18 milionů eur, zhruba 443 milionů korun, na humanitární pomoc Ukrajině. Dosud Česko poskytlo pomoc v hodnotě 22 milionů eur, přes 540 milionů korun. Na čtvrteční dárcovské konferenci ve Varšavě to oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský. Během českého předsednictví v Radě Evropské unie v druhé polovině roku by podle něj Česko též mohlo uspořádat dárcovskou konferenci.

Lipavský řekl, že Česko společně s většinou světových zemí silně odsoudilo ozbrojený ruský útok na Ukrajinu a rozsáhlé útoky na civilní obyvatelstvo a infrastrukturu. „Zároveň odsuzujeme pokračující porušování mezinárodního humanitárního práva Ruskem,“ uvedl.

Od začátku ruské války na Ukrajině Česko poskytlo humanitární pomoc v hodnotě více než půl miliardy korun lidem v zemi i ukrajinským uprchlíkům v Moldavsku. „Vzhledem k pokračující válce a rostoucím potřebám bych rád potvrdil mobilizaci dalších 18 milionů eur na pokračující humanitární pomoc,“ oznámil šéf české diplomacie v polské metropoli.

Pomoc českého kabinetu tak dosáhne zhruba miliardy korun. Daleko vyšší částky se podle Lipavského sešly na účtech humanitárních organizací. „Za to patří velké poděkování všem českým občanům, kteří nějakým způsobem přispívají Ukrajincům v této nelehké situaci,“ řekl posléze novinářům.

Lipavský v krátkém projevu též připomněl, že Česko přijalo více než 300 tisíc ukrajinských uprchlíků. Válka na Ukrajině a související humanitární a geopolitické důsledky také definovaly priority nadcházejícího českého předsednictví v Radě EU, které začíná v červenci.

Na mezinárodní dárcovské konferenci na pomoc Ukrajině se nakonec ve Varšavě vybralo 6,5 miliardy dolarů (152 miliard Kč), oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki. Evropská komise pošle 200 milionů eur (asi pět miliard korun) na pomoc lidem, kteří kvůli bojům na Ukrajině museli opustit domovy, informovala agentura Reuters.

Pokud to situace dovolí, Česko by mohlo také zorganizovat dárcovskou konferenci. „Máme takovou ambici a uvidíme, jestli se ji podaří naplnit. Není to jen o české vládě, je to o tom, že potřebujeme k tomu mít partnery. Jsem velmi optimistický v té ambici, věřím, že se nám to podaří zrealizovat,“ uvedl ministr.

Tagy: