ON-LINE: Zelenskyj je Churchill naší doby, říká Bush. Na Ukrajinu míří německá ministryně

Americký exprezident George W. Bush

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Prezident Volodymyr Zelenskyj je Winston Churchill naší doby, napsal na Instagramu bývalý americký prezident George Bush. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková brzy navštíví Ukrajinu. Na tiskové konferenci v Berlíně to oznámil německý kancléř Olaf Scholz.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Úspěchy hlásí i Moskva. Ruské síly za uplynou noc zabily 600 ukrajinských vojáků a zasáhly několik strategických cílů, uvedlo podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany. U Charkova byl zničen tank T-90M, chlouba ruské armády, tvrdí naopak ukrajinské ministerstvo.

Kreml prohlásil, že si je dobře vědom toho, že zpravodajské služby USA, Velká Británie a dalších zemí NATO neustále poskytují informace ukrajinské armádě. Mluvčí Dmitrij Peskov však zdůraznil, že to Rusko nezastaví. Ruský prezident Putin se omluvil za komentář ministra zahraničí Lavrova o Hitlerovi, uvedl po telefonátu s šéfem Kremlu izraelský premiér Bennett.

Hackerská skupina NB65, která se hlásí k hnutí Anonymous, pronikla již v minulém týdnu do počítačových systémů společnosti CorpMSP. Podle hackerů má jít o podnikatelskou platformu, která potají zastřešuje ruské špióny. Hackeři původně chtěli za ukradená data výkupné, nakonec je ale ve středu zveřejnili volně ke stažení na internetu. Nyní si tak odcizené soubory může stáhnout kdokoliv.

Ruští vojáci se také stále snaží zničit ukrajinské jednotky, které se ukrývají v mariupolských ocelárnách Azovstal. „Na některých místech se bojuje již za plotem ocelárny,“ uvedl poradce starosty města Petr Andrjuščenko. Tím by Rusové porušili svůj slib, že do Azovstalu nevtrhnou. Moskva však obvinění popírá.

Prezident Volodymyr Zelenskyj je Winston Churchill naší doby, napsal na Instagramu bývalý americký prezident George Bush po videosetkání s ukrajinskou hlavou státu. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková brzy navštíví Ukrajinu. Na tiskové konferenci v Berlíně to oznámil německý kancléř Olaf Scholz.

Tagy: