Mezi farmáři to vře. Byrokracie v českém zemědělství je horší než v EU, varuje analytik

Agrární analytik Petr Havel

Zablokují traktory Prahu?

Chystaný protest části českých zemědělců, který počítá s kolonou traktorů mířících na Prahu, je spíše protivládní akcí s politickým nádechem, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS agrární analytik Petr Havel. Tuzemské zemědělství je podle něj dlouhodobě rozdělené, menší a střední farmáři totiž mají odlišné požadavky od těch velkých. Některé podmínky jsou v Česku lepší než v dalších evropských zemích, ovšem v oblasti byrokracie je tomu spíše naopak, doplnil odborník.

„Nespokojeni jsou skoro všichni zemědělci, ale plánovaný tuzemský protest na příští týden je spíše protivládní a má více politický charakter. Naše zemědělství je dlouhodobě rozdělené. Je tady největší část sedláků z rodinných farem – ti menší a střední zemědělci. Ti mají jinou představu o zemědělské politice a nastavení dotací než ti větší. Každá skupina potřebuje jiné podmínky a má jiné priority,“ popsal Havel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S českými zemědělci „vorá“ Evropská komise, vláda má svázané ruce, shodli se experti

Část zemědělců se chystá protestovat 19. února. Agrární komora České republiky i Zemědělský svaz České republiky se od akce dříve distancovaly s tím, že chtějí nejprve s vládou jednat. Agrární komora v úterý v tiskové zprávě informovala o výzvě zemědělských organizací střední a východní Evropy k protestům proti agrární politice Evropské unie. Hromadné demonstrace se mají konat 22. února.

„Situace zemědělců skutečně není růžová, ale aby se věci měnily, je třeba především jednat a předkládat návrhy ministerstvu zemědělství nebo v Evropské unii. Tam už došlo k některým ústupkům v oblasti různých omezení. Naše rozhodující nevládní organizace jsou připraveny jednat a pokud předloží dobré důkazy a pokud Česká republika, náš ministr a další zemědělci budou správně lobbovat v rámci Evropské unie, je možné, že něčeho dosáhnou. Ostatně již i něčeho dosáhli,“ doplnil analytik.

Ďábel je v detailu, říká k ministrovi Havel

Společným jmenovatelem evropských protestů jsou podle něj mimo jiné rostoucí náklady kvůli byrokracii a levná konkurence zahraničních dovozců do Evropské unie. „To je společné všem, i těm našim. Je na čase se zamyslet nad tím, zda by se podoba společné zemědělské politiky EU neměla nějakým způsobem reformovat. Evropa v konkurenci se světem docela ztrácí, a to nejenom v cenách, ale třeba i technologicky,“ doplnil.

Právě snižování byrokracie je podle Havla jednou z možných cest, kterou může vláda v tuzemsku situaci zlepšit. „Byrokratické a administrativní nároky na naše zemědělce jsou ještě o něco větší než v Evropské unii. Je to výzva a uvidíme, jak se s ní pan ministr vyrovná. Sahat do vyhlášek samozřejmě je možné, ale většina zákonů a vyhlášek je mezi sebou propojena, není to tedy úplně jednoduché,“ vysvětlil.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) podle něj komunikuje dobře a působí objektivně, ovšem menší farmáři s jeho výkonem zatím nejsou spokojeni, neboť očekávali na základě vládních prohlášení větší podporu. „Komunikačně je na tom velmi dobře a vždycky působí vyváženě, ale čertík je v detailu,“ dodal.

K TÉMATU: Konec protestů v nedohlednu. Farmáři střední a východní Evropy burcují k dalšímu vzdoru

Tagy: