Vláda zaspala. Praha vzala situaci do vlastních rukou a založila web k očkování

Hlavní město Praha spustilo informační web k očkování proti koronaviru. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vláda zaspala a na sociálních sítích se ohledně vakcíny rozšiřují nejrůznější fake news a hoaxy. Na webu ockovani.praha.eu proto uvádí nejen informace o tom, jak se k vakcinaci zaregistrovat, ale zodpovídají i otázky ohledně celého procesu. Také tam lidé najdou bezplatnou informační linku.

„Zahajujeme první fázi infokampaně týkající se očkování. Ta je založená na webu, kde jsou informace o tom, jak se lidé mají zaregistrovat na očkování, jak to celé probíhá, a najdou tam i další informace kolem očkování například pro ty, kteří si chtějí ověřit, jestli je pravda to, co četli na sociálních sítích,“ uvedl v úterý Zdeněk Hřib (Piráti) s tím, že cílem je nabídnout všechny informace na jednom místě.

„Z našeho pohledu vláda zaspala, po sítích se šíří nejrůznější fake news a hoaxy, které ovlivňují mínění, proto spouštíme tento web,“ dodal s odkazem na webovou stránku ockovani.praha.eu.

Vstupujeme do kritické fáze boje s pandemií, kdy vedle zdravotních rizik svádíme boj s dezinformacemi. Od začátku pandemie vláda podceňuje komunikaci s veřejností, občanům stále něco oznamuje, zakazuje, nařizuje, ale rozhodně nevysvětluje,“ dodal náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Na webu lidé najdou informace o tom, jak se registrovat, o bezplatné informační lince, která byla zprovozněna pro ty, kteří si tolik nerozumí s počítači, dále jsou tam informace o aktuálním počtu očkovaných i mapa očkovacích center v Praze. Naleznou i informační videa, odpovědi na nejčastější otázky a část, která se týká vyvracení mýtů kolujících na sociálních sítích.

Praha podle Hřiba chystá i druhou fázi kampaně, která ale dává smysl až poté, kdy bude v Česku dostatek vakcín. „Bude snahou přesvědčit více lidí, aby se o vakcínu aktivně zajímali. Budeme se snažit navýšit počet lidí, kteří budou mít zájem o očkování jako takové,“ podotkl Hřib.

Tagy: