Vládě se povedly dva majstrštyky, sdělil Kovanda. Zmínil i zbytky pravicového uvažování

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) představila konkrétní body konsolidačního balíčku. Kromě jiného zruší 22 daňových výjimek, DPH bude mít dvě sazby a dotace čeká výrazné osekání. V případě penzijní reformy by nové důchody měly být o něco nižší než nyní. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že balíček sníží schodek v příštím roce o 94,1 miliardy korun a v roce 2025 o dalších 53,4 miliardy korun. Opozice obsah brífinku tvrdě kritizuje, ekonom Lukáš Kovanda zmínil dva vládní majstrštyky.

„Zrušíme 22 daňových výjimek. DPH bude mít dvě sazby. Více zdaníme alkohol a tabák, naopak zlevníme důležité položky, bez kterých se nikdo neobejde, tedy potraviny, bydlení a léky,“ představil premiér Petr Fiala (ODS) část konsolidačního balíčku během úvodního projevu. Opatření označil za střízlivá a vyrovnaná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Srovnání důchodů v roce 1989 a 2023. Jsou na tom důchodci dnes lépe?

„Vše bylo podloženo množstvím dat. Tato vláda si svůj úkol tvrdě odpracovala. V první chvíli nečekáme masivní pochopení ani chválu. Jsme připraveni všechna rozhodnutí detailně vysvětlovat a hájit. Šlo o několikaměsíční intenzivní práci našich expertů, což zakončilo složité politické vyjednávání,“ dodal premiér.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že balíček sníží schodek v příštím roce o 94,1 miliardy korun a v roce 2025 o dalších 53,4 miliardy korun. „Daň z příjmu právnických osob se od roku 2025 zvýší na 21 procent z nynějších 19 procent,“ sdělil šéf státní kasy.

Ekonom Lukáš Kovanda v pořadu 360° na CNN Prima NEWS zmínil dva vládní majstrštyky. „Dokázala národ přesvědčit, že jsou naše veřejné finance těsně před krachem. Národ tak snáze podlehl dojmu, že zvyšování daní je nyní tou nejnutnější věcí. A bohužel došlo k porušení řady slibů,“ řekl. Podle něj od říjnových slibů premiéra Fialy – že ke zvyšování daní nedojde – nenastalo nic, co by nárůst opodstatňovalo. Následně vzkázal, že v konsolidačním balíčku jsou zbytky pravicového uvažování, které jsou ale přehlušovány.

Z obsahu vládní tiskové konference není příliš nadšená ani opozice. „Jde o černý čtvrtek pro tuzemské podnikatele – pro firmy malé, střední i velké. Ženeme je do šedé zóny. Vláda popřela sama sebe. Společnosti budou ztrácet konkurenceschopnost vůči zahraničí. Ať jsem ale pozitivní, s DPH to mohlo dopadnout i hůř,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS 1. místopředseda ANO Karel Havlíček.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové si na stamiliardové schodky rozpočtu nelze zvykat. „Konsolidační balíček je protiinflační a odpovědný,“ řekla šéfka Sněmovny. Zároveň potvrdila, že vláda hodlá osekat dotace. Vodné a stočné zůstane ve snížené sazbě daně. Na knihy má být nulová, uvedla Pekarová.

O důchodové reformě mluvil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ta počítá se společným základem pro výpočet penze manželů i větším zohledněním péče o děti. Zmírnit se mají podmínky penze vdov a vdovců.

„Minimální odvody OSVČ by v příštích letech měly vzrůst na úroveň minimální mzdy. Nové důchody by měly být o něco nižší než teď. Část příjmu ve stáří by si člověk měl zajistit ze spoření, na které přispívá stát,“ řekl šéf lidovců během svého projevu.

Tagy: