Vládní letecký speciál vyšel letos už na desítky milionů. Kdo z ministrů procestoval nejvíce?

Lékař do Jižní Koreje cestoval vládním speciálem.

V neděli odletí prezident Petr Pavel do New Yorku

V neděli odlétá prezident Petr Pavel do New Yorku, kde se zúčastní mimo jiné Valného shromáždění OSN. Jeho cestu například kvituje i soupeř z prezidentské volby Andrej Babiš. Reakce politiků jsou přesto různé. Představitelé státu často využívají vládní speciály, které se ale do nákladů nedostanou. Letos si letadla z vládní letky objednali politici v čele s prezidentem už 117 krát. Cena za ně se vyšplhala skoro na 78 milionů korun. S informací přišel web iDnes.

Hlavním tématem na summitu OSN bude probíhající konflikt na Ukrajině. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš vnímá cestu hlavy státu do Spojených států pozitivně. „Je důležité, aby tam pan prezident vystoupil a bylo o České republice slyšet,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Setkání s Nejedlým? Poslední kapka. Kolaja řekl, proč Piráti chtějí Blažka vytlačit z vlády

Podle poslance SPD Jiřího Kobzy by měl Pavel především jednat o migraci. „Z toho důvodu jsem rád, že se setká s jordánským králem Abdulahem. Nevím, jestli se setká se syrskou delegací, ale určitě by měl,“ reagoval.

S prezidentem Pavlem letí do New Yorku i ministr zahraničí Jan Lipavský. Detaily cesty prezident ladil i s premiérem Petrem Fialou. Na Valné shromáždení létal exprezident Zeman a později ho zastupoval expremiér Babiš. Podle něj je OSN vhodným místem pro různá vyjednávání. „Například když jsem se v New Yorku napodruhé setkal s tureckým prezidentem Erdoganem, vyjednali jsme propuštění našich vězňů o tři roky dřív,“ připomněl bývalý premiér.

Pavel by se mohl v New Yorku setkat i s americkým prezidentem Joem Bidenem. Pozvání do Bílého domu ve Washingtonu však český prezident nedostal. Je ale možné, že tam časem poletí premiér Fiala. „Ano, ty podmínky této návštěvy se ladí. Až nastane správný čas, budeme o tom informovat veřejnost,“ sdělil předseda vlády.

Milionové lety

Na celkové sumě 78 milionů korun v rámci využívání leteckých speciálů se podílí více politiků. Kdo nás stál letos zatím nejvíc? O nejdražší cestu se postarala šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová na Tchaj-wan a do Jižní Koreje. Jen let vyšel na více než osm milionů korun, připomíná iDnes.cz.

Na druhém místě je přesun ministra dopravy Martina Kupky do Singapuru a Jižní Koreje. Let přišel na více než sedm milionů korun. O téměř půl milionu korun méně stála doprava delegace v čele s premiérem Fialou na Filipíny a do dalších pěti asijských zemí.

Lety za více než šest milionů korun jdou na vrub ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše do Japonska a Jižní Koreje a ministra obchodu a průmyslu Jozefa Síkely do Spojených států.

Podívejte se na celkový souhrn v přiloženém videu:

Tagy: