Setkání s Nejedlým? Poslední kapka. Kolaja řekl, proč Piráti chtějí Blažka vytlačit z vlády

Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa

Piráti hlasují o návrhu na odvolání Blažka

Pavel Blažek (ODS) má za sebou už několik škraloupů. Je naprosto nepřijatelné, aby se ministr spravedlnosti potkával s lobbistou, který má vazby na Rusko. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl europoslanec a 1. místopředseda Pirátů Marcel Kolaja. Piráti hlasují o výzvě, aby jejich poslanci a ministři navrhli odvolání Blažka z funkce. Podnětem bylo srpnové setkání člena ODS s bývalým Zemanovým poradcem Martinem Nejedlým. Podle Kolaji šlo o poslední kapku.

„Hlavně bychom chtěli, aby občané na rozdíl od éry Andreje Babiše měli nějakou elementární důvěru ve stát. Pavel Blažek má za sebou už několik škraloupů. Koalice Spolu měla hesla na billboardech a uváděla v kampani, že chce přinést změnu a že patříme na Západ. Pak je pro mě naprosto nepřijatelné, aby se ministr spravedlnosti potkával s lobbistou, který má vazby na Rusko,“ kritizoval Kolaja ministra v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Na otázku, zda setkání Blažka s Nejedlým považuje za poslední kapku, Kolaja odpověděl: „Přijde mi to tak, ano.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Europoslanci kritizují Jourovou. Působila jako zametačka pana Babiše, rýpl si Peksa

Piráti zahájili on-line hlasování v pátek v rámci Celostátního fóra, což je nejvyšší stranický orgán. „Celostátní fórum vyzývá zástupce vládního a poslaneckého týmu, aby v rámci svých možností navrhli okamžité odvolání Pavla Blažka z postu ministra spravedlnosti,“ stojí v návrhu formulace k hlasování.

Druhá a zároveň radikálnější varianta schválení počítá se stejným zněním, které doplňuje ještě zadání pro šéfa strany Ivana Bartoše: „Celostátní fórum také úkoluje Ivana Bartoše k tomu, aby zjistil postoj poslaneckého klubu a ministrů hnutí STAN k otázce setrvání Pavla Blažka ve funkci a následně seznámil Celostátní fórum s jejich postojem.“

Piráti si rovněž mohou odhlasovat ukončení jednání bez přijetí usnesení. Tuto možnost logicky zvolí členové, kteří jsou proti návrhu.

„Nechci předjímat, jak hlasování dopadne. Ať dopadne jakkoliv, je zjevné, že podpora strany, abychom působili na veřejnost jako vláda důvěryhodně, tam je. Jde o jasný důkaz,“ řekl Kolaja. Zároveň věří, že návrh má ve svém principu podporu i u pirátských poslanců či ministrů. „Občané České republiky chtěli změnu. Vůbec se jim nedivím, že cítí zklamání. Z mého pohledu je velká škoda, že to dopadá na práci celé vlády,“ dodal europoslanec.

Už ve druhé polovině června se Piráti v on-line hlasování usnesli, že Blažek ve funkci ministra ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády. Usnesení tehdy reagovalo na možný střet zájmů Blažka ve vztahu k vyšetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých informovaly protikorupční organizace.

Žlutá karta od Fialy

Blažek na anketu reagoval na sociálních sítích následovně: „Každý má právo vyjádřit svůj názor k mému působení ve funkci. Iniciátorce hlasování Markétě Gregorové jsem nabídl otevřenou debatu na pirátském fóru – neměla čas. Jde tak o anketu ‚o mně beze mě‘. Demokracie má být diskusí, což se v tomto případě – nikoli mou vinou – neděje.“ Premiér Petr Fiala (ODS) následně situaci probral s Bartošem a Blažka podpořil. Podle slov předsedy vlády si Bartoš věc nechal vysvětlit.

Ve druhé polovině srpna se v médiích objevily zprávy o několikahodinovém setkání Blažka s Martinem Nejedlým v pražské restauraci. Ministr popsal událost jako náhodnou. V restauraci se prý schovával před bouřkou. Po kritice koaličních partnerů i výzvách k odstoupení musel Blažek okolnosti setkání vysvětlovat na koaličním jednání.

I v tomto případě se premiér postavil za svého spolustraníka. Podle Fialy odpověděl Blažek na otázky, které mu účastníci jednání pokládali. Před schůzkou koaličních špiček Fiala řekl, že Blažek dostal od vedení ODS „žlutou kartu“. Bartoš apeloval na vedení ODS, aby ve straně zvážili další působení Blažka ve vládě.

Tagy: