Vlídný gentleman se specifickým humorem. Jak na Kleina vzpomínají kolegové z branže?

V životě to neměl jednoduché. Jako dítě skončil v terezínském ghettu.

Zemřel režisér Dušan Klein

Fantastický režisér s lidským a empatickým přístupem, přítel i gentleman. I tak na Dušana Kleina vzpomínají jeho herečtí kolegové, které úmrtí velmi zasáhlo. V rozhovorech pro CNN Prima NEWS na něj zavzpomínaly herečky Denisa Nesvačilová, Markéta Hrubešová a Tereza Brodská. Filmový režisér a scenárista zemřel v neděli ve věku 82 let.

„Odešel mi přítel, odešel úžasný člověk, fantastický režisér a je mi z toho fakt strašně teskno, protože byl jeden z lidí, u kterých máte pocit, že tady budou pořád,“ vyprávěla v rozhovoru se CNN Prima NEWS herečka Tereza Brodská.

Brodská hrála v několika jeho filmech, ale i televizních inscenacích. Nejen proto ji smutná zpráva velmi zasáhla. „Děkuji mu za všechny ty krásný role. Za jeho laskavost, jak byl milý a empatický. Myslím, že mě měl rád a já jeho také. Byla jsem několikrát u něj doma a myslím, že nás spojovalo přátelství. Vždy, když jsme spolu začali natáčet něco nového, koupila jsem mu dýmku,“ popisovala Brodská.

Na Kleina bude vzpomínat s úsměvem na tváři. „Vybavuji si, že vždy, když mi nabízel roli, tak říkal: ‚Neboj, nebudeš tam zpívat,‘ protože věděl, že to neumím,“ řekla. Filmový režisér a scenárista zemřel po dlouhé nemoci v neděli ve věku 82 let.

Přeji mu, ať mu je v režisérském nebi hezky

Jeho odchod překvapil i herečku Markétu Hrubešovou. „Strašně mě to vzalo, rozhodně to byl jeden z nejmilejších, nejvlídnějších a nejpohodovějších a nejlidštějších režisérů, se kterými jsem kdy pracovala. Dělali jsme spolu čtyři filmy, spolupráce to byla vždy krásná a pohodová. Přesně věděl, co od herců chce a byl to milý a krásný člověk. Tak mu přeji, ať mu je hezky v tom režisérském nebi,“ vzkázala herečka Hrubešová.

Ve známém filmu Jak básníci čekají na zázrak, který Klein režíroval, si zahrála i Denisa Nesvačilová. Herečku můžete znát i z divácky úspěšného seriálu Slunečná. „Pro mě je to doživotně nezapomenutelný zážitek, protože to byl můj první český a velký film a hned taková kultovka (kultovní film, pozn. red.). Dušan mě provázel světem, který byl pro mě úplně nový, velmi citlivou, vřelou rukou,“ popsala natáčení Nesvačilová.

Nad herce se podle ní nepovyšoval, naopak s nimi trávil spoustu času. „Večer po natáčení jsme s ním seděli u skleničky vína a Dušan vyprávěl svoje překrásné historky. On mě vlastně objevil pro český film, jsem mu za to vděčná,“ pokračovala.

Odešla laskavost prvorepublikových mužů

„Měli jsme osobní vztah právě proto, že jsem byla mladá začínající holka, připravil mě do života. Když jsem se dozvěděla, že zemřel, musela jsem na chvíli zastavit v autě, zasáhlo mě to hodně. Uronila jsem pro něj nejednu slzu. Těžko se mi o tom mluví,“ dodala s tím, že zemřel obrovský gentleman, člověk s velkým srdcem a specifickým humorem. „Myslím, že s ním odešla ze světa i veliká laskavost prvorepublikových mužů,“ uzavřela Nesvačilová.

Smrt filmového režiséra Dušana Kleina v pondělí oznámil jeho syn David s tím, že poslední rozloučení proběhne jen v rodinném kruhu. V dětství Klein přežil Terezín, během své kariéry pak natočil i desítky detektivek, komedií i seriálů.

Tagy: