Filmový svět v slzách. Zemřel režisér legendární série o Básnících Dušan Klein

Ve věku 82 let zemřel filmový režisér Dušan Klein, mimo jiné tvůrce série filmů o Básnících.

Zemřel Dušan Klein

Ve věku 82 let zemřel v neděli filmový režisér Dušan Klein, mimo jiné tvůrce série filmů o Básnících. V pondělí to oznámil jeho syn David s tím, že poslední rozloučení proběhne jen v rodinném kruhu. V dětství Klein přežil Terezín, během své kariéry pak natočil i desítky detektivek, komedií i seriálů.

Dušan Klein, rodným jménem Július Klein, se do povědomí lidí dostal zejména sérií „o Básnících“ v hlavní roli s Pavlem Křížem. První tři části legendární „básnické“ série v osmdesátých letech přilákaly do kin přes pět milionů diváků. Trilogie se dočkala i porevolučních pokračování odrážejících novou realitu, tři díly vznikly v letech 1993, 2004 a 2016.

Kromě posledního dílu ze série – Jak básníci čekají na zázrak – se Klein vždy podílel i na scénáři. Mnozí si však pamatují jeho další díla, jako komedii Svatba na bitevním poli z roku 2008 nebo trpké drama Dobří holubi se vracejí z roku 1988 v hlavní roli s Milanem Kňažkem. Za svou kariéru natočil desítky detektivek a komedií, byl také tvůrcem televizních seriálů.

Na začátku 90. let měl Klein úspěch například s televizním detektivním seriálem Hříchy pro pátera Knoxe natočeným podle předlohy Josefa Škvoreckého. Při premiéře v roce 1992 se seriál vysílal živě a diváci měli možnost odpovědět na soutěžní otázku. Správnost své dedukce si pak mohli ověřit v závěru každé epizody.

Nejlaskavější režisér

Klein zemřel po dlouhé nemoci v jedné z pražských nemocnic. „Je to pravda, tatínek včera (v neděli) umřel. Zemřel nečekaně, po dlouhodobé nemoci,“ potvrdil zprávu CNN Prima NEWS jeho syn David Klein. „Plánujeme jenom rozloučení v rodinném kruhu bez účasti veřejnosti, později dáme k dispozici kondolenční knihu,“ informoval.

Rodák ze slovenského města Michalovce byl židovského původu, za druhé světové války byl spolu se svou matkou a bratry vězněn v terezínském ghettu. Před hrozbou transportů se původně s rodiči a dvěma staršími bratry skrýval v jednom ze statků v Nízkých Tatrách. Po půl roce se díky otci rodina ukryla v katolickém klášteře pro sirotky v Bratislavě. Tamní farář je ukryl pod jménem Ružiakovi.

Jednalo se o chlapce, kterým se podařilo odjet do Anglie. Bratři Kleinovi dostali jejich doklady a z Julia se stal Dušan. Kvůli zradě jiných byly děti transportovány do Terezína. Kněze, který je ukryl, nacisté popravili. Jméno Dušan si Klein ponechal do smrti.

V roce 1958 byl přijat na Filmovou a televizní fakultu Akademie múzických umění (FAMU), absolvoval v roce 1963. Na svou alma mater se později vrátil, tentokrát v pozici profesora. Od roku 2002 působil coby profesor pro obor filmové, televizní a fotografické umění a nová média – režie. Na legendárního režiséra nyní vzpomínají i ti, kteří měli možnost s ním pracovat.

„Rozhodně to byl jeden z nejmilejších, nejklidnějších a nejlidštějších režisérů, se kterými jsem pracovala. Dělali jsme spolu tři nebo čtyři filmy, spolupráce byla vždy nádherná a pohodová. Pokaždé věděl, co přesně od herců chce,“ sdělila CNN Prima NEWS herečka Markéta Hrubešová, která s Kleinem spolupracovala například na dvou dílech Básníků.

Kondolence vyjadřují i uživatelé sociálních sítích. „Konec básníků v Čechách,“ komentují někteří odchod legendárního režiséra a vyzdvihují Kleinovu celoživotní práci. „Zanechal za sebou dílo, které hladí po duši. Budiž vám země lehká, pane režisére,“ píše další fanoušek. Soustrast vyjádřil například i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Odešel člověk s velkým srdcem. Dušan Klein byl velmi milou a inspirativní osobností české kinematografie. Upřímnou soustrast rodině,“ napsal.

Tagy: