Vojáci nemuseli vědět, že střílí na elektrárnu. Mají mapy z doby SSSR, míní analytik

Na satelitním snímku je vidět Záporožská jaderná elektrárna, kterou ruské síly v pátek 4. března 2022 brzy ráno ostřelovaly

Kdo zastaví Putina? Rozhovor s bezpečnostním analytikem Tomášem Pojarem

Rusům nezbývá nic jiného než brutální přístup. Uvedl to v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS diplomat a bezpečnostní analytik Tomáš Pojar v reakci na informaci, že ruské jednotky ovládly Záporožskou jadernou elektrárnu. V boji podle něj nyní panuje chaos a vojáci nemuseli vůbec vědět, že střílí na elektrárnu.

„Za Rusko bojují mladíčci i ostřílení vojáci, ale panuje tam chaos. Nedá se vyloučit, že nevěděli, na co střílejí. Vědí ale velmi dobře, kde a co jsou cíle. Mají mapy z doby SSSR a tam jsou ty elektrárny zaneseny,“ sdělil v pořadu Nový den Pojar.

Reagoval tak na útok na Záporožskou jadernou elektrárnu, kterou podle ukrajinských úřadů už Rusové ovládli. Zaměstnanci elektrárny zůstávají na místě a kontrolují stav bloků. Podle ředitele elektrárny je radiační bezpečnost zajištěna. Více o útoku se dočtete zde.

Pojar očekává od Rusů další bombardování. „Nic jiného než takto brutální postup jim nezbývá. To je u Rusů známá strategie. Vladimir Putin evidentně není spokojen s tím, čeho dosáhl a možná stále věří v maximalistický cíl – podrobit si celou Ukrajinu a jít dále,“ nastínil bezpečnostní analytik.

Na racionální debatu to nevypadá

Na racionální diskuse ale podle Pojara moc „nadějí není“. „Když se díváme na záběry, jak Putin sedí na jedné straně stolu a ti nejvěrnější k němu nemají přístup na mnoho metrů, tak to na racionální debatu a schopnost říkat mu pravdu do očí nevypadá,“ přiblížil.

Ať už konflikt dopadne jakkoli, podle Pojara Putin Rusko označí za vítěze. „Může lhát a už teď může celou operaci označit za úspěšnou. Dobyl území, potrestal Ukrajinu, uvrhl jí do chudoby, vyhnal miliony lidí, zabil mnoho ukrajinských vojáků včetně civilistů. On to ve své propagandě může vyhlásit již teď, ale evidentně chce celé vítězství, ne jen dílčí,“ sdělil.

Ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že jediný přístup k Putinovi mají jen někteří generálové. „Je otázka, co mu říkají a co je jejich zájmem. To asi není ani umírání vojáků a devastace Ukrajiny. Nadějí je šéf náčelního štábu, kdyby ukázal, že je střízlivý, může Putina zastavit,“ sdělil Pojar. Ve hře je i možnost, že by Putin rezignoval. „Každý je sesaditelný a smrtelný,“ dodal.

„Mnoho Rusů si už teď uvědomuje, že se do války pouštět neměli, že za ni platí. Do určité míry za ni budeme platit všichni. Rusové jsou, doufám, poučitelní, to ale neplatí o šílencích jako je Putin, tam je logika jiná a na racionalitu se spoléhat nemůžete,“ vysvětlil.

Tagy: