Očkování proti covidu bude platit jen devět měsíců. Pak budete muset na třetí dávku

Do týdne by mělo být jasno, jaká budou pravidla pro aplikaci třetí dávky vakcíny proti covidu.

Platnost očkovacích certifikátů se zkrátí

Ministerstvo vyzve SMS zprávou očkované jednodávkovou vakcínou Janssen, aby se přeočkovali mRNA vakcínou. Bude se to týkat lidí dva měsíce po očkování, oznámil ve čtvrtek na on-line tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle něj se od roku 2022 zkrátí i platnost očkovacích certifikátů, a to na devět měsíců. Lidem bez posilující dávky přestane certifikát platit.

„Zkracujeme platnost očkovacích certifikátů na devět měsíců s účinnosti od 1. ledna příštího roku,“ uvedl na tiskové konferenci Adam Vojtěch. Česko tak následuje doporučení Evropské komise, která na konci listopadu toto zkrácení navrhla.

Pokud si lidé nechají dát posilující třetí dávku očkování, platnost certifikátů zatím bude podle Vojtěcha na dobu neurčitou. Pokud se ale nepřeočkují, certifikát jim po devíti měsících přestane platit.

Lidé, kteří mají očkování proti COVID-19, nyní dostávají po šesti měsících SMS zprávu, která je upozorňuje na to, že se mohou nechat přeočkovat. Budou tak mít tři měsíce na to, aby si došli na posilující dávku. Podle Vojtěcha je to dostatečná doba. Lidé nad 60 let a chroničtí pacienti dostávají upozornění o měsíc dříve, tedy už po pěti měsících.

Přeočkování po dvou měsících

Ministr také uvedl, že jeho resort vyzve lidi očkované jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson k přeočkování mRNA vakcínou od Pfizer/BioNTech nebo Moderny. SMS zpráva přijde těm, kteří byli vakcinováni před více než dvěma měsíci. Podle dat o očkování dostalo tuto vakcínu asi 390 tisíc lidí, 236 tisíc z nich více než před dvěma měsíci.

„Od pondělí začnou chodit SMS lidem, kteří mají vakcínu Janssen, o tom, že mají být přeočkovaní mRNA vakcínou,“ informoval Vojtěch. Odborníci upozornili, že podle studií účinnost jednodávkové vakcíny klesá rychleji, zhruba po dvou měsících. U ostatních vakcín se počítá s přeočkováním po šesti měsících.

„Platí to, že tam je také maximální platnost certifikátu devět měsíců, ale doporučení je u vakcíny Janssen po dvou měsících,“ dodal ministr. Přeočkování lze podle něj doporučit, proto je aplikace posilující dávky velmi důležitá.

Vakcínou Janssen vakcinuje v současné době 65 očkovacích centrech včetně velkých, kam mohou lidé chodit bez registrace. Podle Vojtěcha bylo pro řadu lidí atraktivní, že stačila jedna dávka. „Myslím, že bychom ji měli mít k dispozici pro lidi, kteří mají třeba kontraindikované mRNA vakcíny. Ale do budoucna se bude asi spíš utlumovat,“ uvedl. Z ostatních typů vakcín už ČR dál neobjednává vektorovou vakcínu od AstraZenecy, v lednu byl měla být dostupná i proteinová vakcína od firmy Novavax.

Tagy: