Nejdražší výdaje hned na začátek. Školní rok se blíží, kolik stojí výbava pro prvňáčka?

Výbava pro prvňáky vyjde na několik tisíc korun

Kolik stojí prvňáček?

S blížícím se začátkem školního roku musí rodiče nakupovat nejrůznější pomůcky svým dětem. Největší výdaje je čekají u nejmenších dětí, které jdou do školy poprvé. Výbava pro prvňáčka totiž může přesáhnout až sedm tisíc korun. Další peníze jsou pak potřeba během celého školního roku na nejrůznější aktivity.

Výdaje na školáky rok od roku rostou. Mohou za to vysoké ceny běžného zboží, které se v posledních letech nebývale zvýšily. Nákupní sílu rodičů negativně ovlivňuje i loňský a letošní pokles reálné mzdy. Z těchto důvodů může být letošní nákup školních pomůcek pro řadu rodin velmi nepříjemný.

Průměrné výdaje na prvňáka:

Pomůcka Cena v Kč
Školní aktovka 800–⁠2 500
Penál 290–⁠500
Psací potřeby 500
Výtvarné potřeby 300–⁠700
Přezůvky 800
Krabička na svačinu 200
Oblečení na tělocvik 1 200
Obědy měsíčně 700
Družina měsíčně 150–⁠200
Další pomůcky 1 800
Celkem 6 740–⁠9 100
Zdroj: Srovnávače cen vybraných produktů

Nejvyšší výdaj padne zpravidla na školní aktovku. Cena se velmi různí, v některých obchodech je k mání i za 600 korun. Rodiče ale většinou kupují kvalitnější aktovku, která je dětem co nejvíce pohodlná. Takové ovšem bývají ve vyšších cenových relacích.

I ceny dalších školních pomůcek se ale navýšily. Týká se to penálů, psacích a výtvarných potřeb nebo oblečení na tělocvik. Do tabulky navíc nejsou započítané náklady na dopravu, kapesné nebo mimoškolní aktivity. V položce další pomůcky jsou zahrnuty učebnice, sešity nebo desky.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se může jednat o jeden z nejdražších začátků školního roku. „Jednoznačně to bude nejvíce. Ceny tohoto zboží vzrostly o 10 až 15 procent. Rodiče, kteří dávají do školy prvňáčka, by se měli připravit na výdaj nejméně okolo sedmi tisíc korun,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kovanda.

Rodiny mohou žádat o pomoc stát

Ještě v roce 2021 se podle Českého statistického úřadu pohybovala tato částka okolo 6 300 korun. Další náklady během roku rostou, protože se přidávají školní výlety, školy v přírodě nebo jiné výdaje.

Pro řadu rodin je to neúnosné a může to znamenat citelný zásah do měsíčního rozpočtu. „Sociálně zranitelní mohou získat od úřadu práce jednorázovou pomoc od státu. Dosáhnout mohou až na desetinásobek životního minima, tedy až 50 tisíc korun,“ řekl dále Kovanda.

Lidé se mohou na úřad práce obrátit s žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc. Rodiny by ale neměly spoléhat na to, že obdrží celou vyplacenou částku. „Aspoň část mohou získat a peníze využít na úhradu školních obědů nebo poplatků za umístění dítěte do družiny. Ne všichni lidé o této pomoci vědí,“ dodal Kovanda.

Tagy: