Vondráček nic špatného neudělal. Na vině je všeobecná nedůvěra, říká poslanec Babka

Divoká karta (1022)

V novém složení Poslanecké sněmovny bude i několik nováčků, kteří se dostali do čela kandidátky díky preferenčním hlasům voličů. Nejmladší tváře Sněmovny se však rozcházejí v postoji ke zveřejněnému videozáznamu z nedávné schůzky v Ústřední vojenské nemocnici, kde Miloše Zemana navštívil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Shodu trojice nenašla ani v názoru na aktivaci článku 66 Ústavy, která by dočasně zbavila prezidenta Miloše Zemana pravomocí kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

„Nemůžu říct, že bych hlasoval pro. Senát sdělil, že prezident není schopen vykonávat pracovní povinnost, ale my se musíme zamyslet nad tím, zda je to to samé, jako vykonávat mandát,“ řekl ve vysílání pořadu Divoká karta Ondřej Babka (ANO).

„Důležitou roli sehraje aktualizace zprávy Ústřední vojenské nemocnice. Kdybych se však měl rozhodnout dnes, nejspíš bych byl za prosazení aktivace článku,“ oponoval mu Jiří Havránek (SPOLU). S jeho názorem souhlasila Barbora Urbanová (PirSTAN), podle které je vývoj Zemanova stavu stěžejní. „Nikdo nechce pana prezidenta připravit o postavení, ale musíme zohlednit jeho schopnost nakládat s pravomocemi ve chvíli, kdy přijde tak důležitá úloha, jako je sestavování vlády,“ řekla ve vysílání.

Poslanci se také vyjádřili k videozáznamu, na kterém Zeman podepisuje svolání Poslanecké sněmovny. „Kvůli nedůvěryhodnému okolí pana prezidenta o jeho zdraví pochybovali nejen politici, ale i veřejnost. Muselo tak dojít k situaci, kdy Česko sledovalo záběry nemocného prezidenta na lůžku. Ani já sama bych si nepřála, aby mě někdo v tak citlivé chvíli viděl,“ okomentovala Urbanová záznam zveřejněný na čtvrteční tiskové konferenci Vratislava Mynáře.

Z videa se Zemanem se dělá zbytečně velká kauza

Proti jejímu názoru se ohradil Ondřej Babka, podle kterého za celou situaci může nedůvěřivost politiků a médií. „Slova předsedy Sněmovny Radka Vondráčka byla zpochybněna, přičemž on s veřejností mluvil v dobré víře. Video sloužilo jako potvrzení toho, co celou dobu tvrdil. Nerozumím tomu, proč z toho musí lidé dělat tak velkou věc a záběry podrobně analyzovat,“ uvedl.

Hradní kancelář zveřejnila video v reakci na ostrou kritiku veřejnosti související se zamlčováním zdravotního stavu prezidenta. Hned po odvysílání záběrů se na sociálních sítích začaly objevovat pochybnosti o tom, jakým způsobem schůzka probíhala a zda se vůbec uskutečnila.

Na Babkovo vyjádření zareagoval Havránek, který považoval jednání končícího předsedy Sněmovny za nesprávné. „Když už i Babiš řekne, že na základě této chyby nemá Vondráček pokračovat ve vedení Sněmovny, nemůžeme ho obhajovat,“ oponoval.

Mladí poslanci se však shodli na tom, že by měl být kancléř Vratislav Mynář odvolán ze své funkce kvůli nedůvěryhodnosti.

Tagy:
zdraví Andrej Babiš Miloš Zeman Vratislav Mynář Ondřej Babka Radek Vondráček ANO 2011 Ústřední vojenská nemocnice Divoká karta Jiří Havránek Barbora Urbanová Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR