Votápek: Putinova chvála Harrisové je kágebácký trik. Vyhovuje mu Trumpův chaos, míní Zaorálek

Vladimír Votápek, bývalý generální konzul v Petrohradě a Lubomír Zaorálek (SOCDEM), bývalý ministr zahraničních věcí

360° (250)

Ruský prezident Vladimir Putin v amerických volbách vyjádřil podporu Kamale Harrisové. Podle bývalého generálního konzula v Petrohradě Vladimíra Votápka jde ale o „laciný kágebácký trik“ a Putin by si ve skutečnosti přál vítězství Donalda Trumpa. Podobně to vidí i bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Ten zdůraznil, že ruskému prezidentovi by vyhovovala nevypočitatelnost a chaos.

Rusko bude v listopadových prezidentských volbách ve Spojených státech respektovat vůli amerického lidu. Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že Biden doporučil Harrisovou a že Moskva má stejnou radu. Zmínil se také o jejím charakteristickém smíchu, který označil za velmi nakažlivý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin může ukončit válku hned, řekl Pavel v novém pořadu. Mluvil i o Heřmánkově sebevraždě

Podle bývalého generálního konzula v Petrohradě Vladimíra Votápka ale ruský prezident klame. „To je celkem laciný kágebácký trik. On by samozřejmě uvítal Trumpa a jeho vítězství, takže chce dát takzvaný polibek smrti Kamale Harrisové. Tvářit se, jako že ona je vlastně ten kremelský favorit a tím jí znemožnit v očích amerických voličů,“ popsal Votápek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podotkl, že celá řada komentátorů si myslí, že Trump je psychicky nestabilní člověk a egomaniak, se kterým lidé typu Putina, Kim Čong-una nebo podobných diktátorů umí velice dobře pracovat. „Trumpovi i přiznáme, že jeho politika vůči Izraeli, respektive Blízkému východu, byla úspěšná, ale jinak celá jeho zahraniční politika je přehled katastrof a neúspěchů. Putin by byl velice rád, kdyby ta přehlídka pokračovala dál,“ sdělil Votápek.

S tím souhlasí i bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM). „Ono to vlastně není poprvé. Už v tom rozhovoru s Tuckerem Carlsonem Putin řekl, že by preferoval Bidena před Trumpem. To byl vlastně podobný typ překvapivého postoje. Já tomu také nevěřím, protože si myslím, že Trump má jednu věc, která je pro Putina slibná – Trump je nevypočitatelný. Tohle vytváření chaosu, to je pro Putina něco, co on vítá,“ uvedl Zaorálek.

Dodal, že Putin může říkat cokoliv, ale ve skutečnosti ví, že Trump je obrovský otazník pro Evropu a pro státy aliance. „A to je pro něj daleko výhodnější,“ podotkl bývalý ministr.

V souvislosti s Ruskem mnozí západní politici hovoří o tom, že země se snaží do voleb v zahraničí zasahovat a výsledky ovlivňovat šířením dezinformací. Moskva takové jednání popírá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusko se vměšuje do voleb, tvrdí USA. Svobodu projevu má zneužívat k vlastní propagandě

Tagy: