Sčítání lidu „nabouralo“ volby v USA. Klání o Bílý dům teď rozhodne jen pár hlasů, píše CNN

Spojené státy mají přes 333 milionů obyvatel a přesto volby zřejmě rozhodne jen pár (desítek tisíc) hlasů. Předpokládá to americká CNN, podle které se očekává napínavá bitva hned ve 12 státech USA. Nejnovější sčítání lidu navíc způsobilo, že se v některých státech měnil počet volitelů.

V absolutních číslech volby v USA ani tak těsné být nemusí. O celkovou přízeň voličů ale ve finále vlastně vůbec nejde. Klíčové je, aby daný kandidát – Donald Trump nebo Kamala Harrisová – získal větší počet volitelů. Na každý stát USA připadá různý počet volitelů, čím je stát lidnatější, tím vyšší má počet volitelů a tím důležitější roli v celých volbách hraje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kampaň v USA je systematickou bitvou emocí. Trump nasadil vztek proti radosti

Ne všichni volitelé jsou ale pro kandidáty stejně hodnotní. V některých státech je totiž už dopředu tak trochu jasné, kdo v nich zvítězí. O tom, že Harrisová vyhraje 54 volitelů v Kalifornii, nejlidnatějším státě USA, a Trump zase 40 volitelů v Texasu, druhém nejlidnatějším státě, pochybuje málokdo. Washington Post připomněl, že Harrisová se v Kalifornii narodila a dělala tam prokurátorku, Trump má zase na Floridě svůj oblíbený resort Mar-a-Lago.

Americké volby jsou tak především o takzvaných swing states, kde se sentiment voličů průběžně přelévá od republikánů k demokratům a zase zpět. A právě v těchto státech mohou být volby mimořádně těsné a může je rozhodnout i pár desítek tisíc hlasů. Upozornila na to americká CNN.

Ve volbách v roce 2016 a 2020 bylo celkem 12 států, ve kterých byl rozdíl hlasů ve volebních táborech méně než pět procentních bodů. Konkrétně šlo o Nevadu, Arizonu, Colorado, Minnesotu, Wisconsin, Michigan, Pensylvánii, New Hampshire, Maine, Floridu, Severní Karolínu a Georgii.

Přitom některé z těchto států se považují za spíše republikánské (Florida) nebo demokratické (Nevada). Volby tam ale mohou být napínavější, než se na první pohled zdá.

Nová změna pravidel

Nastávající volby se navíc budou hrát podle jiných pravidel než minulé prezidentské klání. Může za to nejnovější sčítání lidu.

„Další věc, kterou je třeba vzít v úvahu, je, že počet hlasů volitelů byl po volbách v roce 2020 přerozdělen kvůli sčítání lidu, které se koná každých 10 let a které vyžaduje ústava. Severní Karolína, Colorado a Florida, potenciální bojiště, získaly po jednom voliteli. Dva volitele získal také Texas, o němž demokraté dlouho doufali, že se stane bitevním polem, ale který se navzdory demografickým změnám stále přiklání k republikánům. Mezi státy, které ztratily jeden hlas, patří Pensylvánie a Michigan,“ uvedla CNN.

Právě populační změny v jednotlivých státech způsobují, že hra na jasně demokratické a republikánské státy se pomalu přestává hrát, protože demografie voličů se postupně proměňuje.

Do voleb také promluví speciální volební podmínky ve státech Maine a Nebraska. Všude jinde platí, že kdo získá více hlasů v daném státě, připadne mu kompletní počet volitelů. Maine a Nebraska ale vyplatí volitele poměrově podle kongresových obvodů. V těchto státech tak mohou bodovat oba prezidentští kandidáti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sjezd demokratů okouzlili Obamovi. Guvernér popsal reportérovi CNN Prima NEWS atmosféru

Tagy:
napětí volby USA Donald Trump voliči Kamala Harrisová Americké volby 2024