Všude dobře, doma nejlíp? Reportéři porovnali vánoční trhy v Česku, Itálii a na Slovensku

Štáb CNN Prima NEWS vyrazil na vánoční trhy do Bolzana.

Srovnání vánočních trhů v zahraničí a v ČR

Vánoční trhy jsou téměř na každém náměstí a neplatí to jen pro Českou republiku. Štáb CNN Prima NEWS vyrazil do Itálie zjistit, jak si ceny a nabídka u tamních stánků stojí v porovnání s tuzemskými prodejci. Reportéři do srovnání zahrnuli také průměrné ceny na Slovensku, jež zmapovala stanice TV JOJ. A jak se ukázalo, všude dobře, doma nejlíp.

Krásně osvětlené stánky, všudypřítomné vůně a koledy. To všechno láká na adventní trhy v Bolzanu. Za svařené víno, bombardino nebo deci prosecca tady zaplatíte pět eur (122 korun). Pokud si k tomu chcete dát i něco na zub, třeba párek v rohlíku, připlatíte si dalších sedm eur (171 korun).

MAPA: Kde v Česku najdete nejzajímavější vánoční trhy? Okouzlí prostředím i programem

„Šel jsem sem ochutnat místní pití a jídlo. Hlavně čokoládu a svařené víno. Ceny jsou vyšší, ale chápu to, když jde o vánoční trhy,“ vysvětlil redakci CNN Prima NEWS jeden z návštěvníků, který do severoitalského města dorazil z Chorvatska. „Myslím, že ceny jsou v pořádku. Stánkaři s tím mají práci, a ve vánočním čase je tady zkrátka všechno dražší,“ doplnila jedna z místních obyvatelek.

Podobné ceny jsou i na trzích u našich nejbližších sousedů. Bramboráky a langoše v Bratislavě stojí v průměru 7,5 eura (183 korun), punč vyjde na 4 eura (98 korun). Tamní trhovci zároveň stanici TV JOJ sdělili, že od loňska nezdražovali.

V Česku je tedy oproti Itálii i Slovensku na trzích stále levněji. Za svařák u nás zaplatíte až o 55 korun méně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vánoční trhy v Plzni nabízejí vyhlídkové kolo i čerta v lokši. Obchodníci bojují s náklady

Tagy: