Že jsem odpůrce označil za fašisty a extrémisty? Je to vytržené z kontextu, hájí se Babiš

Hostem Hlavních Zpráv na CNN Prima NEWS byl poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Policie řeší zásahy na Babišových akcích

Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš tvrdí, že své odpůrce během objíždění republiky nikdy nenazval fašisty a extremisty. Prý jen citoval článek, který četl. Babiš se v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS vyjádřil také k tvrdému zákroku v Borovanech vůči nezletilému chlapci, který na meetingu hnutí ANO ukradl reproduktor. Incident už řeší nejvyšší policejní představitelé i ministr vnitra.

„To jsou fašisti a nacisti. To jsou voliči PirStanu a Spolu. To jsou lidi, kteří jsou nebezpeční,“ prohlásil podle webu iDnes.cz ke svým příznivcům Babiš ve čtvrtek na náměstí v Táboře. Mluvil o lidech, kteří dávají na jeho setkáních s občany najevo, že s ním nesouhlasí.

„Je to vytrhnuté z kontextu. Pán z deníku Právo napsal názor, že v novodobé demokracii toto v Evropě neexistuje, a bylo to kdysi za nacistů v Itálii a fašistů v Německu. Nikdy jsem to neříkal, jen odkazuji na článek,“ vysvětloval svá slova Babiš v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS.

Českem ale hýbe zejména úterní setkání v Borovanech. Tam žák osmé třídy při Babišově proslovu sebral reproduktor a utíkal pryč. Tvrdě ho zpacifikovali policisté v civilu, kteří na něj následně zaklekli.

„Pořadatel je hnutí ANO, nemáme kompetence zasahovat proti demonstrantům. Některá místí policie to zvládla. My neprovokujeme, chceme si povídat. Nevěděli jsme, že jsou na místě zaměstnanci státní policie,“ komentoval incident Babiš.

S rodinou autistického chlapce by se chtěl podle svých slov setkat. „Incident jsem neviděl. Chlapec ukradl reproduktor a kolegyni, která se za ním vydala, sprostě nadával. Reproduktor se nám vrátil a pak nevím, co se dělo. Z médií jsem se dozvěděl, k čemu nakonec došlo,“ tvrdí bývalý premiér.

Incidentů přibývá

Exces se zakleknutým školákem nebyl jediný. V Českém Krumlově zase neuniformovaní policisté odvezli z meetingu na služebnu ženu protestující proti Babišovi. A to navíc v neoznačeném autě. Politici teď sborově mluví o důkladném prošetření těchto incidentů.

„Na základě zveřejněných informací o chování příslušníků Policie ČR na politických mítincích v jižních Čechách jsem požádal ministra vnitra Rakušana a ředitele GIBS Dragouna o důkladné prošetření všech okolností těchto znepokojujících událostí,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS) na Twitteru.

Policejní prezident Martin Vondrášek už nechal oba zmíněné incidenty prověřit. Zakleknutím školáka se zabývá GIBS, zákrokem v Českém Krumlově zase policejní prezidium. „Když vidím na fotce policistu, který při zákroku, byť to jen fotka, byť to je jen mikrovteřina, zaklekává v místě krku zajištěnou osobu, nemůžu být z toho pohledu šťastný a musím konat,“ zdůraznil Vondrášek.

V pondělí se sejde s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN), který navrhuje, aby byli policisté v civilu na podobných politických akcích vždy viditelně označeni. Také Vondrášek zastává názor, že při účasti na shromážděních by měla jednoznačně převládat činnost uniformované policie a antikonfliktních týmů.

Vondášek ale jedním dechem dodal, že na bezpečnost shromáždění měli primárně dohlížet pořadatelé. Policie má zakročit až poté, když to je nutné. „Kdyby policie oddělila ty, co na nás pískají a nadávají, od těch, co si nás chtějí vyslechnout a vzít si knížky, ke konfliktům by nedocházelo,“ oponuje Babiš a svaluje tak vinu na policisty. Sám se ale stal terčem kritiky bývalých politiků.

Tagy: