Zabíjeli vesničany, protože se jim chtělo. Ukrajinská herečka popsala brutalitu Rusů

Ruský tank T-72 u Mariupolu (23. března 2022)

Válka na Ukrajině (28.3.2022 10:00)

Celé dva týdny strávila ukrajinská herečka Anastasia Pustovitová v Rusy okupované vesnici Nemišajeve nedaleko Kyjeva. Pro Media Center Ukrajiny popsala brutální chování Rusů, kteří podle ní stříleli vesničany jen proto, že se jim chtělo.

Na začátku války, 24. února se Pustovitová rozhodla odjet ke svým rodičům do vesnice Nemišajeve, které se nachází v Kyjevské oblasti, zhruba 10 kilometrů od města Buča. „Ocitli jsme se v situaci, kdy bude naše vesnice zničena, pokud se Rusům postavíme na odpor,“ popsala herečka pro Media Center.

„První konvoj ruské techniky, který do vesnice vjel, byl složen ze čtyřiceti jednotek,“ pokračovala. Dva dny po příjezdu do Nemišajeva se spolu s dalšími lidmi z vesnice rozhodli v kulturním domě zorganizovat dobrovolnický štáb, ve kterém pomáhali a podporovali komunitu. „Nešla elektřina, neměli jsme vodu. Obchody byly zavřené, nebylo možné dostat se do nemocnice,“ přiblížila.

Vzpomínala i na chvíle, kdy před kulturní dům přijel tank, který začal ostřelovat ulice i budovy, aby „lidem zabránit vycházet ven“. „Lidi zabíjeli v ulicích, protože to tak zkrátka chtěli. Lidé, kteří k nám přišli se zraněním, byli obyčejní vesničané. Rusové v okolí rozmístili techniku a ostřelovali Irpiň a Buču,“ uvedla Putovitová.

Zraněné sešívali rybářským vlascem

Zraněné na štábu ošetřovali v polních podmínkách. „Zůstali tam anesteziolog a veterinář, kteří sešívali rány. Stehy vyráběly z obyčejných rybářských vlasců, které byly namočeny v alkoholu,“ přiblížila. Uvedla i případ, kdy Rusové bez okolků zastřelili muže před zraky jeho přátel a dětí. „Vše se odehrálo v blízkosti školy, kterou následně zničili,“ doplnila.

Rusové se prý snažili šířit svou propagandu. „Mluvili se ženami, dětem se snažili dávat sušenky. To se jim nepodařilo. Jediné, co jsme mohli udělat, bylo mluvit výhradně ukrajinsky. Byla to taková vzpoura,“ zmínila. Vojáci tvrdili, že jim přišli na pomoc. „Dávali ale najevo, že pokud se proti nim postavíme, zmlátí nás nebo zabijí,“ pokračovala.

Z vesnice se rozhodli uprchnout ve chvíli, kdy bylo oznámeno, že se zavádí humanitární koridory a klid zbraní. „Začali jsme odjíždět na vlastní nebezpečí. Klid ale nebyl, když jsme odjížděli, bylo slyšet ostřelování. V příkopech byla auta s nápisem ‚děti‘. Věděli jsme, že kolona před námi byla ostřelována. Když jsme dojeli do bezpečí, zjistili jsme, že byla ostřelována i kolona za námi,“ uzavřela chvíle hrůzy herečka.

Tagy: