Výlet za miliardu skončil úspěchem. Z ISS se na Zemi vrátila posádka soukromé vesmírné mise

Na Zemi se po devíti dnech ve vesmíru bezpečně vrátila čtyřčlenná posádka soukromé mise Axiom Mission 2 (Ax-2), napsala agentura AP. Astronauti se vypravili k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), od které se odpojili v úterý odpoledne. Po dalších 12 hodinách se pak ve středu brzy ráno (SELČ) snesli na padácích do vod Mexického zálivu u pobřeží Floridy.

Součástí posádky byla vědkyně Rajána Barnávíová, první saúdskoarabská astronautka, která se podívala na ISS. V lodi Crew Dragon americké společnosti Space X ji na orbitu doprovázel její krajan a dva Američané. Za jednu letenku podle dřívějšího prohlášení pasažéři zaplatili okolo 55 milionů dolarů (1,2 miliardy Kč).

SOUVISEJÍCÍ: Turisté vyrazili se SpaceX do vesmíru, letenka je stála 1,2 miliardy. Stráví tam týden

K ISS mise zamířila na začátku minulého týdne, na stanici pak prováděla vědecké experimenty. Jde o druhou podobnou soukromou cestu, první se pod názvem Ax-1 uskutečnila v dubnu 2022. Cestu na Mezinárodní vesmírnou stanici si tehdy zaplatili Američan, Kanaďan a Izraelec. Společnost Axiom podle AP plánuje do konce roku vyslat do kosmu další klienty.

Tagy: