RADAR: Výrazné ochlazení, sněhové jazyky a noční mráz. Jaké počasí dorazí začátkem týdne?

Na opravdové jaro si budeme muset ještě počkat. Začátkem nového týdne se v Česku výrazně ochladí. Na většině území se vyskytne déšť se sněhem nebo sněžení. Na horách se postupně začnou místy tvořit sněhové jazyky. Noční teploty se znovu budou dostávat pod nulu. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Kolem rozsáhlé oblasti nízkého tlaku vzduchu nad severozápadní Evropou bude do Česka nadále proudit vlhký vzduch od západu. Postupně přejde přes střední Evropu k východu okluzní fronta.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vydrží v Česku oteplení, nebo se vrátí zima? Meteorologové vydali předpověď na měsíc

V neděli bude polojasno až oblačno, ojediněle (na horách místy) se vyskytnou přeháňky, ve vyšší nadmořské výšce (nad 1 000 metrů) sněhové. Obloha by se během dne měla od západu zatáhnout. Odpoledne a přechodně večer lze na většině území očekávat občasný déšť i sněžení (nad 1 100 metrů).

Nejvyšší teploty se podle meteorologů z ČHMÚ budou pohybovat mezi 11 až 15 °C, na západě kolem 9 °C, na horách pak okolo 5 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr bude k večeru slábnout.

Jaká bude situace ve vašem okolí, se můžete podívat na radaru:

Přes české území přejde k jihovýchodu výrazná studená fronta, za kterou k nám začne proudit studený a vlhký vzduch od severozápadu.

V noci by mělo být zataženo a oblačno. Zpočátku místy a postupně ojediněle se vyskytne déšť nebo přeháňky (nad tisíc metrů sněhové). K ránu v severozápadní polovině Čech lze očekávat občasný déšť přecházející ve sněžení. Nejnižší teploty dosáhnou 2 °C, na západě a severu Čech až −1 °C.

V pondělí bude zataženo a oblačno. Na většině území se vyskytne déšť se sněhem nebo sněžení. Od severozápadu nastane přechod k proměnlivé oblačnosti většinou se sněhovými nebo i krupkovými přeháňkami. V Čechách bude také ojediněle hrozit možnost bouřky. Sněhové přeháňky budou lokálně intenzivní, na horách se postupně začnou místy tvořit sněhové jazyky. Nejvyšší teploty se budou držet v rozmezí 2 až 6 °C, na jihovýchodě zpočátku dosáhnou kolem 8 °C. Čerstvý severozápadní až severní vítr bude večer slábnout.

Jak vyplývá z týdenní předpovědi ČHMÚ, neoteplí se ani v úterý, spíš naopak. Nejvyšší denní teploty nepřesáhnou 6 °C, noční by se pak mohly dostat až k −4 °C. Meteorologové tak varují, že se v noci a ráno může lokálně tvořit náledí nebo zmrazky, na horách (i nad 500 metrů) se budou místy tvořit sněhové jazyky.

Částečně oteplit by se mělo až ve středu. Teploty v noci by se ale nadále měly dostávat pod nulu.

Tagy: