Vyrobte si originální šperky z rokajlových korálků

Je tu jaro a s ním nejvyšší čas ozdobit se příhodnými šperky. A nejlepší budou samozřejmě ty vlastnoručně vyrobené. Zkuste si podle návodu Šárky Rooyi vyrobit z rokajlu rozkvetlé přívěsky, které si zavěsíte na krk nebo do uší.

Trocha z historie výroby skleněných korálků

První skleněné korálky na našem území vyráběli Keltové už 5. st. př. n. l. Velký rozmach skleněných korálků začal roku 1000 n. l., a to v italských Benátkách. Celých dalších 600 let se korálky vyráběly téměř výhradně tam a výrobní tajemství si pečlivě hlídali. Zruční dělníci nemohli odejít do jiné země, pokud tak učinili, jeho příbuzní byli zajati. A odmítl-li se vrátit i přesto, poslali na něj nájemného vraha.

Do Čech se korálky z Benátek začaly posílat v 16. století (i když v menší míře se zde korálky vyráběly už dříve spolu s rozvojem sklářského řemesla). Sem se dovezly skleněné trubičky, zpět do Benátek putovaly zde vyrobené korálky. O dvě století později se u nás vyrábělo více korálků než v samotných Benátkách.

Co je to rokajl?

Rokajl je skleněný korálek, asi jeden z nejtypičtějších druhů. Vyrábí se tak, že se ze skla vytvoří dlouhá dutá trubička s otvorem. Ta se naseká na kousky, které se dále upravují, aby byly pěkně oblé. Nakonec se ještě můžou povrchově upravovat. Využijete ho na navlékání nebo třeba výrobu zvířátek nebo kytiček.

Při nákupu rokajlu si dejte pozor na kvalitu. Vždy si obsah sáčku pořádně prohlédněte. Chcete-li korálky pravidelného tvaru a se stálou barvou, sáhněte raději po tom českém nebo třeba japonském. Například čínský rokajl mívá velmi nepravidelný tvar, korálky nejsou stejně velké, mají různé vady a barva se z nich může rychle odřít. Radost z tvoření vám pak nemusí vydržet ani do prvního hotového výrobku.

Co budete potřebovat na puget z rokajlu:

• nedělený tvar, 2 kusy na náušnice, 1 na přívěsek, v našem případě je to kapka

• ketlovací nit

• korálky různých velikostí a barev, zelené na stonky a barevné na květy

• tenký měděný postříbřený drát

• různé kleště na práci s korálky - ketlovací, štípací a ploché

Ustřihněte si 3 kousky měděného drátu, měly by být stejně dlouhé. Jejich délku si můžete přibližně odměřit podle vámi vybraného tvaru. Bude na kulaté spodní straně omotaný, zde bude jeho polovina, a konce budou omotané kolem stěn směrem ke špičce. Volte tedy délku takovou, aby vám na toto použití stačily. Ustřižené drátky srovnejte mezi prsty, trochu se tak i prohřejí a bude se vám s nimi lépe pracovat. Přeložte jeden drátek napůl, střed přiložte na spodní stranu kapky a dvěma otočkami uchyťte. Drátky potom otočte směrem dovnitř, na každém z nich bude za chvíli jedna kytička. Na jeden drátek navlečte malé zelené korálky rokajlu. Tři čtyři maličké, pak dvě kuličky o kousek větší a nakonec ještě jednu větší (má 4mm). Vytvořili jsme tak stonek první květiny.

Teď použijte korálek ve tvaru kaplíčku, do kterého vsadíte malý růžový melounek. To bude květ. Barvy si vyberte takové, jaké se vám líbí. Měděný drátek napněte a několika otočkami přichyťte v horní části kapky. Stejně tak vytvořte kytičku na druhém, zatím volném drátku. Používejte různý počet korálků, i korálky různých odstínů a tvarů, aby každá kytička vypadala trochu jinak. Kytičky stejným způsobem udělejte i na dalších dvou drátcích, dohromady tak budete mít v kapce 6 květin.

Přečnívající drátky ustřihněte. Ujistěte se ale předtím, že opravdu pevně drží, jinak by se vám rozpletly a korálky rozsypaly. Drátek ustřihněte co nejtěsněji u kapky a konečky ještě zahněte prsty co nejvíce směrem ke kapce, aby nikde neškrábaly.

Teď už zbývá dokončit očko na zavěšení. Nýtek s hlavičkou zastrčte do horní dírky a plochými kleštěmi ho ohněte do pravého úhlu. Teď si vezměte ketlovací kleště a dotvořte zde větší očko. To chyťte do plochých kleští bez vroubků a udělejte několik otoček, abyste ho zajistili. Ustřihněte přečnívající kus a kleštěmi ještě pěkně vyrovnejte. Hotový šperk můžete navléknout na řetízek nebo na náušnicový háček.

Tagy: