Při přehřátí telefonu hrozí i výbuch baterie. Jak s mobilem zacházet během tropických dní?

Lidé s mobilním telefonem odpočívají na lehátku

Do Česka se vrací tropy. Vysoké teploty neznamenají riziko jen pro zdraví, v ohrožení jsou i elektronické přístroje. Zvláště pak mobilní telefony. Může dojít k přehřátí, v některých případech dokonce i výbuchu baterie. Jak tomu předejít? Existuje několik jednoduchých pravidel.

Nenechávejte telefon na slunci

Když se jdete opalovat k vodě či na zahradu, asi nejjednodušší způsob, jak se vyhnout přehřátí telefonu, je nechat ho v chládku domova. Umístění mobilu na dobře větraném místě pomáhá zajistit, aby zůstal chladný. Přímé sluneční záření je nepřítel takřka všech elektronických zařízení, ale problém představuje i rozpálený uzavřený prostor. Proto telefon nenechávejte v autě, kde může teplota vzrůst velmi rychle, a vezměte si ho raději s sebou.

Když už si tedy berete telefon s sebou ven, doporučují odborníci nechat zařízení v tašce a vytahovat ho minimálně, pokud možno vůbec.

Snižte jas obrazovky

Asi není překvapením, že displej vašeho telefonu spotřebovává značné množství energie, což zase způsobuje, že se baterie a telefon zahřívají. Pokud se tedy chcete vyhnout přehřátí zařízení, zkuste snížit jas obrazovky. Odborníci doporučují každodenně udržovat jas obrazovky někde mezi 65 a 70 procenty, jelikož i to ušetří spoustu energie.

Za teplého počasí je však nejlepší snížit jas na minimum, jelikož chladnější baterie znamená chladnější smartphone.

Vyndejte mobil z obalu

Asi nejrychlejší způsob ochlazení telefonu je vyndat jej z obalu. Tato rada se ukazuje jako užitečná, zejména pokud ho plánujete nabíjet. Při tom se totiž mobil sám zahřívá.

Odborníci rovněž doporučují, abyste během spánku nenechávali telefon na površích, které se mohou snadno zahřát, nebo pod polštářem. Tak se nejlépe vyhnete přehřátí a zničení baterie vašeho telefonu.

Tagy: