Úmorná vedra jsou tady. Jak teploty vysoko přes třicítku zvládat a na co si dát pozor?

Nastavit si větrák na sebe může být příjemné, ale ne nejefektivnější řešení

Slunce a horké počasí. Přesně taková je vyhlídka na tento týden. Už v pondělí podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) teploty atakují tropickou třicítku a v následujících dnech se ještě oteplí. Takové vedro ovšem představuje značnou zátěž pro lidský organismus. Podle mluvčí zdravotnické záchranné služby Jany Poštové by si měly dávat pozor hlavně nejohroženější věkové skupiny. Jak zvládnout horko a co dělat v případě, že se dostaví varovné příznaky?

Do Česka se tento týden vrátilo úmorně tropické počasí. V pondělí se očekává jasná obloha s teplotami kolem 30 °C. Od úterka do čtvrtka se očekávají ještě vyšší teploty, které se ojediněle vyšplhají až ke 38 °C. „V období od 19. do 21. července se na naše území dostane od jihozápadu velmi teplý, původem tropický, vzduch od jihozápadu. Jedná se o velmi teplou vzduchovou hmotu, která se již dnes přehřívá jihozápadní Evropu (Španělsko a Portugalsko),“ řekl pro CNN Prima NEWS meteorolog Josef Hanzlík.

„Podle současných předpokladů by se teploty měly pohybovat v Česku nejčastěji v intervalu teplotních maxim mezi 32 až 36 °C, jen ojediněle mohou vystoupat na nejteplejších stanicích k 38 °C. Z této předpovědi je patrné, že právě týden od 18. do 24. července by měl být z delšího pohledu nejteplejším a současně nejsušším týdnem měsíce,“ informoval Hanzlík.

Neméně důležitá je hydratace

Velmi vysoké teploty znamenají značnou zátěž pro organismus. Lidé by proto měli zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami, omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. „Základem pitného režimu by měla být čistá neslazená voda. Určitě nikomu nezakazujeme dát si pivo nebo limonádu, ale určitě by to nemělo tvořit základ pitného režimu,“ uvedla mluvčí zdravotnické záchranné služby Jana Poštová.

Pozor by si podle ní měli dávat hlavně starší lidé a děti. „Vysoké teploty mají velký vliv na nejstarší a nejmladší populaci. Nebezpečné jsou zejména pro osoby, které trpí vážným onemocněním,“ varovala mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Nejdůležitější je podle ní nezdržovat se během poledne na přímém slunci, a to zejména pro ty nejohroženější skupiny.

„Velmi důležitá je také hydratace, pití. Velmi častou otázkou bývá, kolik toho má člověk vypít. Vždycky říkáme, že je nejlepší pít po celý den tak, abych vůbec necítil pocit žízně. Je potřeba se také náležitě chránit. Používat ochranné krémy a prostředky a nosit pokrývky hlavy, případně vzdušný oděv, který zakrývá celé tělo a kůži,“ řekla Poštová a poradila, co dělat v případě, že dojde k přehřátí organismu.

„Varovné příznaky mohou nastávat plíživě. Určitě to může být pocit na zvracení, samotné zvracení, bolest hlavy, motání hlavy, pocit bušení srdce, celková nevolnost a může přijít až pocit na omdlení nebo případný kolaps. V takovém případě je důležité toho člověka, ať už z horkého prostředí, nebo přímého slunce, dostat do stínu. Podat mu dostatečné množství tekutin a nespouštět z něj oči,“ sdělila Poštová s tím, že pokud se člověk nezačne cítit lépe, je lepší zavolat záchranku.

„Ten stav by se měl velmi rychle zlepšovat. Pokud by se však začaly objevovat problémy s dýcháním nebo by jedinec zkolaboval, je třeba volat záchrannou službu,“ upozornila Poštová.

Koncem týdne se ochladí

Úmorné horko by podle meteorologa Hanzlíka mělo na našem území vydržet do čtvrtka, pak přijde mírné ochlazení s teplotami kolem 30 °C. „Teplá vzduchová hmota bude následně vytlačena na jihovýchod našeho území, dále nad Rakousko a Maďarsko. S ohledem na to budou teploty na jihovýchodě Moravy i nadále dosahovat 30 až 35 °C a vlna veder zde bude pravděpodobně pokračovat. Přítomnost této vzduchové hmoty v blízkosti našeho území nevylučuje, že se na počátku příštího týdne mohou takto vysoké teploty na naše území opět krátkodobě vrátit,“ sdělil Hanzlík.

„Postupně se teploty opět dostanou do normálu a začátkem srpna klesnou i pod dlouhodobý normál. Celkově bude období od 18. července do 7. srpna teplotně normální nebo slabě podnormální. Po relativně vlhčím období z počátku července bude následovat sušší dvoutýdenní období přibližně do 25. července. Ve zbytku předpovědního období se týdenní úhrny srážek budou zvyšovat a dostávat k normálu,“ informoval Hanzlík.

Tagy: