Česko zasáhnou další spalující vedra. Pro téměř celé území platí výstraha, hrozí i bouřky

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rozšířili svou výstrahu před tropickými teplotami na téměř celé území České republiky. Teploty okolo 30 stupňů Celsia by podle odborníků měly pokračovat až do konce týdne.

V úterý teploty podle ČHMÚ vystoupají až ke 33 stupňům Celsia, v tisíci metrech nad mořem k 24 stupňům. Přes den bude jasno až polojasno, ke konci dne by od západu měly přicházet dešťové přeháňky či bouřky.

ČTĚTE TAKÉ: Pražskému žáru utečete jen na hřbitově. Podívejte se, kde pocítíte největší letní peklo

Podobně počasí očekávají meteorologové i ve středu. Přes den by mělo být jasno až polojasno, v Čechách hrozí i přeháňky a bouřky. Teploty se opět přehoupnou přes třicetistupňovou hranici. Maxima mají dosáhnout 32 stupňů.

Počasí by se zásadně nezmění ani v následujících dnech. Experti očekávají jasno až polojasno, místy ojediněle přeháňky nebo bouřky. Maximální teploty neklesnou pod 30 stupňů. Ve čtvrtek by se nejvyšší teploty měly pohybovat mezi 27 až 31 stupni, v pátek by se maxima měla pohybovat mezi 28 až 32 stupni.

Výstrahu před vysokými teplotami meteorologové rozšířili na téměř celé území České republiky. Výjimku tvoří pouze Karlovarský kraj. Experti doporučují, aby se lidé přes den příliš nezatěžovali. Upozornili také, že lidem hrozí dehydratace.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ uvedli meteorologové.

Tagy: