RADAR: Na Česko se ženou silné bouřky s kroupami. Podívejte se, kdy udeří u vás

Do Česka přijdou bouřky

Počasí 18.9.2023 7:07

Českem v pondělí večer mohou přejít silné bouřky doprovázené nárazy větru a menšími kroupami. Přívalové srážky mohou rozvodnit menší toky. Varování platí pro pás od Šumavy přes střední Čechy a Prahu po Jizerské hory, největší dopady meteorologové předpokládají v jižních Čechách. Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V dalších dnech nás čeká počasí jako na houpačce. Střídat by se měly slunečné dny s oblačností, deštěm a ochlazením.

Déšť, přeháňky a bouřky přinese studená fronta postupující od západu. V přívalových srážkách může za krátkou dobu napršet až 40 milimetrů vody. „Nejvhodnější podmínky pro tvorbu silných bouřek a zároveň největší dopady očekáváme v jižních Čechách i s ohledem na lokálně vyšší nasycení půdy v Pošumaví. V ostatních oblastech výstrahy budou podmínky pro bouřky méně příhodné, lokální problémy by mohly způsobit v zastavěných oblastech a ve městech,“ sdělila Petra Sýkorová z ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Prudké bouře řádily na Moravě: Velká voda ničila sklepy a garáže, silnice zaplavilo bahno

Výstraha platí od 17:00 do 23:00. Přívalový déšť může zatopit podchody, podjezdy a sklepy, nárazy větru mohou lámat větve stromů. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ uvedl ČHMÚ. Pozor by si podle něj měli dávat také řidiči aut. Během noci bude pásmo srážek postupovat dále k východu a projevy bouřek budou slábnout, doplnila meteoroložka.

Pondělní odpoledne bude ještě ve znamení slunečného počasí, i když postupně začne mraků od západu přibývat. Teploty se budou během dne pohybovat kolem 26 °C, vyšplhat ale mohou až k tropickým 30 °C. Foukat by měl chladnější vítr s nárazy až kolem 55 km/h a pocitová teplota nemusí být tak vysoká. „Zaznamenáme asi poslední tropický den tohoto roku. Studená fronta, která přes nás projde v noci, přinese ochlazení,“ dodal meteorolog Filip Smola.

Situaci nejen ve svém kraji sledujte prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. V případě deště ve stejné kategorii vyberte Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

úterý nás čeká oblačná nebo polojasná obloha. „Počítáme s tím, že polovina dne by měla být pod mrakem, zatímco druhá polovina dne se sluníčkem,“ doplnil Smola. Nejtepleji by mělo být na Moravě, kde teploty mohou atakovat až 25 °C, v ostatních oblastech kolem 23 °C.

Po zbytek týdne by měly být dny poměrně slunečné, v pátek by ale měla projít Českem další studená fronta a přinést déšť a ochlazení.

Tagy: