VÝSTRAHA: V Česku to opět bude klouzat. Kde meteorologové varují před ledovkou?

Chodníky zase mohou klouzat. (Ilustrační foto)

Předpověď počasí 30.1.2024

Chodníky i silnice mohou v Česku zase klouzat, v části země kvůli tomu platí výstraha. Tvořit se budou mlhy, které ale mohou být mrznoucí. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v týdnu dorazí také mrznoucí déšť. Na cestách byste proto měli být velmi opatrní.

úterý bude polojasno až jasno, v Čechách později odpoledne a večer spíše oblačno. Během dne se ojediněle objeví také mlhy, které ale mohou být mrznoucí. „Výstraha platí hlavně pro Ústecký a Středočeský kraj a také pro Prahu,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Jana Hujslová. Klouzat to může také v Plzeňském a Jihočeském kraji, v části Karlovarského a na Vysočině.

ČTĚTE TAKÉ: Smutná předpověď pro peněženky Čechů: Rekordně šetřili energiemi, ceny přesto vzrostou

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 4 a 8 stupni, při déletrvající oblačnosti bude kolem 0 °C. O něco tepleji má být v Pošumaví, na Frýdlantsku a Jesenicku, kde rtuť na teploměru může atakovat i 12 stupňů. Dopoledne meteorologové varují před námrazou.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Středa přinese oblačnou až zataženou oblohu. „Od západu čekáme přechodně místy slabý déšť, i mrznoucí,“ stojí v předpovědi ČHMÚ. Tvořit se tedy může ledovka, a především řidiči by měli být na cestách opatrní. V noci bude pod nulou – naměříme -1 až -5 °C, v denních maximech bude od 4 do 8 °C, při nízké oblačnosti teploměr ukáže kolem 3 stupňů.

Ve čtvrtek bude zataženo a na většině území bude pršet. V polohách nad 700 metrů budou srážky postupně smíšené nebo sněhové. Ustanou až k večeru, kdy se oblačnost částečně protrhá. Noční teploty se budou pohybovat mezi 3 a -1 °C, na východě až -3 stupně. Přes den pak naměříme 4 až 8 stupňů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Průmyslové sněžení překvapilo obyvatele Plzně. Způsobil neobvyklý jev komín teplárny?

Tagy: