Smutná předpověď pro peněženky Čechů: Rekordně šetřili energiemi, ceny přesto vzrostou

Účty za energie mohou v příštích letech růst.

Češi v době energetické krize omezili svou spotřebu a šetřili elektřinou a plynem, vyplývá z dat dodavatele energií EG.D. Jeho klienti užili nejméně plynu za posledních deset let. Protože cena regulované části energií dál roste, musí se lidé připravit, že mohou v budoucnu platit výrazně vyšší částky.

Zákazníci společnosti EG.D spotřebovali nejméně elektřiny od roku 2014. U plynu dosáhla úspora dokonce desetiletého minima. „Turbulentní období na energetickém trhu v posledních letech viditelně změnilo návyky klientů. Lidé hledali cesty, jak na energiích ušetřit, a efektivní nakládání s nimi se ukázalo jako jedna z možností. I když ceny aktuálně poklesly oproti těm z minulých let, trend šetření přetrvává dál,“ řekl člen představenstva EG.D David Šafář.

ČTĚTE TAKÉ KOMENTÁŘ: Korespondenční volba probudila v národu starou nenávist ke zrádným emigrantům

Domácnosti začaly šetřit s energiemi poté, co skokově vzrostla jejich cena na světových burzách. Největší nárůsty proběhly v polovině roku 2022. Od té doby mohou lidé sledovat konstantní pokles cen plynu a elektřiny.

Velkou pomoc znamenalo i teplé počasí. V loňském nadprůměrně teplém prosinci totiž lidé meziročně ušetřili téměř 10 procent plynu a u elektřiny tři procenta.

„Vliv na spotřebu elektrické energie i zemního plynu mělo jak v prosinci, tak i v ostatních měsících roku 2023, teplé počasí,“ dodal David Šafář. Společnost připomněla, že v loňském prosinci naměřil Český hydrometeorologický úřad průměrnou teplotu 2 °C. I kvůli tomu odebrali lidé v posledním měsíci roku 2023 o 3,5 milionu m³ plynu oproti roku 2022.

I když se Češi rozhodli v poslední době šetřit na spotřebě, tak to nemusí znamenat úsporu na zálohách. Už na konci minulého roku oznámil Energetický regulační úřad, že se skokově navýší regulovaná část energií. U elektřiny se tato složka zvedla o 65,7 procenta a u plynu o 38,8 procenta.

Z důvodu klesající ceny silové elektřiny ale nedošlo k očekávanému zdražení. Většina domácností platí podobné zálohy jako v minulém roce.

Za dva roky přijde zdražení, ukazuje model

Jinak tomu ale bude v příštích letech. Společnost Centropol totiž vytvořila model pro následující období. „S výjimkou roku 2025 kdy může dojít k meziročnímu poklesu způsobenému poklesem obchodní složky ceny, tak v ostatních letech od roku 2026 nás čeká návrat k cenám, které známe z tohoto roku anebo roku 2023. Změní se struktura ceny, protože dále poroste regulovaná část,“ uvedla pro CNN Prima NEWS společnost.

Rok 2026 bude důležitým milníkem v podobě nové distribuční periody. Propisovat se budou například ceny na instalaci elektroměrů, které dosáhnou desítek miliard korun. „Pokud stát nebude výrazně korigovat regulovanou část, tedy příspěvek na obnovitelné zdroje energií a náklady distribuce, tak koncová cena elektřiny zůstane na úrovni, na kterou jsme zvyklí od roku 2023 s aplikací cenového stropu,“ dodala společnost.

Tagy: