Vystrčil: Máme čtyři týdny na to zjistit, zda je Zeman způsobilý být prezidentem

Miloš Vystrčil

360° 12.10.2021

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS řekl, že má o zdravotním stavu hospitalizovaného Miloše Zemana stejné informace jako široká veřejnost. Prezidentskou kancelář však požádá o bližší informace, aby bylo jasnější, zda je Zeman schopen i nadále vykonávat svůj úřad. Napovědět prý může i to, zda hlava státu svolá do 30 dní od voleb novou Poslaneckou sněmovnu, což je jeho ústavní povinností.

Prezident má podle Ústavy do 30 dnů od voleb svolat novou Sněmovnu. Pokud tak neučiní, sejde se dolní komora Parlamentu. Prezident Miloš Zeman je aktuálně hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) a kolem jeho zdravotního stavu panuje řada otazníků.

Končící předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) v pořadu 360° uvedl, že očekává, že se prezident svého kroku – svolání parlamentní komory – vzdá. Pokud by k tomu došlo, a Zeman by se zapojil až do další povolební fáze, tedy jmenování nového předsedy vlády, podle Vystrčila bychom do té doby měli vědět, jak na tom prezident je a zda je schopen vykonávat svou funkci.

Prezidentské kanceláři s otázkou na Zemanův stav napíše oficiální dopis. „Považuji za korektní a citlivé to udělat písemně, aby si kancelář prezidenta uvědomila, že v některých případech komunikuje nešťastně,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Vystrčil. „Ať odpoví, nebo ne, je to nějaká informace,“ konstatoval předseda horní komory Parlamentu.

Vondráček má bližší informace o Zemanově zdraví

Šéf Poslanecké sněmovny Vondráček ve vysílání pořadu 360° připustil, že nyní ví o Zemanovi více než veřejnost z médií. „Mám informace, ale žádné, které bych byl oprávněn sdělit veřejně. Vnímám napětí mezi prezidentem a určitou částí Senátu,“ zmínil Vondráček. „Hrad nechce sdělit diagnózu, ale z těch zpráv, které sděluje, usuzuji, že se jeho stav zlepšuje,“ řekl a dodal, že by si hlava státu v následujících dnech zasloužila klid.

Zeman má špatné vztahy s Vystrčilem, se kterým se od cesty šéfa Senátu na Tchaj-wan nestýká. V Senátu jsou navíc zákonodárci, kteří v minulosti otevřeně hovořili o Zemanově odvolání z jeho úřadu.

Tagy: