Ukrajinci své území nakonec osvobodí, má jasno expert. Popsal také největší problémy Rusů

Ruský voják se vzdal ukrajincům a předal jim svůj tank

Bezpečnostní expert Svárovský hostem Nového dne

Rusové mají vojenského vybavení stále dost, lidské kapacity ale pro ně budou představovat problém. Využití chemických zbraní vyloučit nelze. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl bezpečnostní expert Martin Svárovský. Podle něj také zvěrstva ruské armády nejsou žádnou novinkou. „Viděli jsme to kolem Buči, ale až se odkryjí další města, uvidíme, že to není výjimka. Tak se ruské jednotky chovají. To je realita,“ uvedl Svárovský.

Na východní Ukrajině dále stoupá napětí. Podle expertů se schyluje k rozhodující bitvě mezi ruskou a ukrajinskou armádou. Ruské vojáky ale opět začaly trápit logistické potíže. Severně od Izjumu se v lesích tvoří dlouhý zásobovací konvoj podobně jako v prvních dnech války severně od Kyjeva. „Jednotky (Rusů) utrpěly velké ztráty jak materiální, tak personální. Mají řadu obětí a zranění. Dát dohromady uskupení, které považovaly za základ armády, nebude vůbec jednoduché,“ vysvětlil Svárovský.

„Ukrajinci budou napadat konvoje. Z ukrajinské strany bych očekával různé přepady a rychlé nájezdy speciálních jednotek, ostřelování některých logistických uzlů, což Ukrajinci už předváděli. Rusové mají vybavení pořád dost, ale lidské kapacity budou problém. Svědčí o tom také to, že stahují svůj kontingent ze Sýrie, z Dálného Východu, ale to jsou jednotky, které nemají takové bojové zkušenosti,“ popsal bezpečnostní expert.

Ze zvěrstev, která ruská armáda páchala kolem Kyjeva, Svárovského mrazí, ale nepřekvapují ho. „Ruská armáda se takto chovala v Sýrii a Čečensku. Není to nic překvapivého. Viděli jsme to kolem Buči, ale až se odkryjí další města, uvidíme, že to není výjimka. Tak se ruské jednotky chovají. To je realita,“ řekl Svárovský.

Klíčový 9. květen

Bezpečnostní expert Svárovský je přesvědčen, že Ukrajinci v další fázi války uspějí podobně jako při obraně Kyjeva. „Je téměř jisté, že Ukrajinci uspějí s obranou v severní části Donbasu, tedy tam, kde Rusové zhruba před týdnem oznámili, že chtějí rozšířit perimetr kolem Severodoněcku. Myslím si, že je jasné, že Rusové nedokážou generovat dostatečnou sílu, aby obklíčili ukrajinské jednotky, které dostávají stále více vybavení z České republiky, Velké Británie a dalších zemí. Kde se Rusové mohou udržet do 9. května, je v Luhansku a Doněcku. Myslím si, že to spěje k tomu, že Ukrajinci nakonec své území osvobodí,“ má jasno bezpečnostní expert.

9. května se na Rudém náměstí v Moskvě každoročně koná vojenská přehlídka u příležitosti vítězství Ruska nad nacismem. Ruský prezident Putin pravděpodobně bude chtít při této příležitosti prezentovat úspěchy své armády. „Ukrajinská armáda by nikdy takto nepostupovala. Prezident Zelenskyj by nikdy takové datum nedal. Stanovení termínu 9. května bude pro Rusy vytvářet problém. Stanovení termínu pro dosažení nějakého úspěchu je i návod druhé straně. Rusům by možná pomohlo, kdyby padl Mariupol a mohl část svých sil, které ale také budou velmi vyčerpány, přesunout na Donbas,“ sdělil Svárovský.

Existují i obavy, aby se Rusko neuchýlilo k využití chemických zbraní. A Svárovský je chápe. „Úplně to asi vyloučit nejde. Z hlediska použití chemických zbraní jsem do této chvíle předpokládal, že ho Rusové využijí, když to budou chtít hodit na Ukrajince. Rusové ale limity téměř nemají. Nezbývá než doufat, že k něčemu takovému nedojde,“ dodal Svárovský.

Tagy: