Šedivý: Rusům se po změně taktiky na Ukrajině začíná dařit. Krymu se nikdy nevzdají

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý

K věci (526)

Situace, že by se Rusko vzdalo Krymu, je nereálná. Pokud by je Ukrajinci odtamtud chtěli dostat, vedlo by to k totální válce s Ruskem. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Podle generála změna velitelů a taktiky ze strany Ruska začíná přinášet své výsledky.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. „Je obecně známo, že původní zámysl rychlou a bleskovou válkou ovládnout Ukrajinu selhal. Došlo k přehodnocení vedení války a vidíme, že se nejen změnilo velitelství operace, ale i taktika, která se v současné době používá. Od útoku ze všech stran se provedlo přeskupení s cílem ovládnout východní část. Myslím si, že dnes se to Rusům daří. Je zcela zřejmé, že je téměř obsazena Luhanská oblast a Rusové se chystají na Doněckou oblast,“ popsal Šedivý.

„Změna ve velitelském sboru a ve vedení agrese skutečně přináší výsledky,“ řekl generál. „Uvidíme, jak se Rusové rozhodnou, jestli budou mít dostatek sil a budou pokračovat u Chersonu, kde by postupovali směrem na sever,“ dodal Šedivý.

Mohlo by dojít k totální válce

Podle bývalého náčelníka generálního štábu je obecně deklarováno, že Rusko by se mělo stáhnout z celého území Ukrajiny, včetně Krymu. „Myslím si, že je to ale nereálné. Rusové se nebudou chtít Krymu vzdát, což by asi vedlo k totální válce mezi Ruskem a Ukrajinou, která by vzhledem k nepoměru asi skončila vítězstvím Ruska. Krym asi do budoucnosti bude největší problém,“ vysvětlil Šedivý.

Vláda schválila kvůli současné situaci vybudování logistického centra pro českou armádu na letišti v Mošnově. O tomto záměru se již nějakou dobu jednalo. „Situace na Ukrajině vytvořila úplně jiné bezpečnostní prostředí. Ukazuje to, že i Česká republika bude muset změnit svůj přístup,“ řekl generál.

Čeští vojáci v záloze by také měli být nasazeni do mise na Slovensku, které se bude účastnit několik zemí, včetně USA. Česká republika by této akci měla velet.

„Jsem rád, že můj nástupce generál Opata k tomu přistoupil. Když se tvořil koncept aktivních záloh, počítalo se s tím, že jsou integrální součástí bojových jednotek a připravovány k vysílání, podle úprav zákona, i do zahraničních misí. Aktivní zálohy jsou velmi dobře vycvičené,“ tvrdí Šedivý.

Tagy: