Válka skončí výhrou Ukrajiny, ne shnilým kompromisem, doufají Zeman a Cassis

Prezident Miloš Zeman se švýcarským protějškem Ignaziem Cassisem

Zeman jednal se švýcarským prezidentem

Prezident Miloš Zeman po čtvrtečním jednání se švýcarským prezidentem Ignaziem Cassisem ocenil, že se jeho země přes svou neutralitu připojila k unijním sankcím vůči Rusku. Obě země podle Zemana doufají, že konflikt na Ukrajině nebude vyřešen shnilým kompromisem, ale vítězstvím Ukrajiny. Státníci vyzdvihli vzájemné vztahy ČR a Švýcarska, ve kterých nejsou žádné problematické oblasti.

Zeman i Cassis připomněli, že Švýcarsko i jako neutrální země odsoudilo ruskou agresi vůči Ukrajině. „Obě strany doufají, že tento konflikt bude vyřešen nikoliv shnilým kompromisem, ale vítězstvím Ukrajiny,“ konstatoval Zeman.

Švýcarsko přebírá sankce, pro které se rozhoduje Evropská unie, podotkl Cassis. Švýcarská pozice podle něj jasně ukazuje, že země stojí za západními hodnotami a má jasný postoj.

Česko se podle Zemana může inspirovat u Švýcarska v případě inovací, ve kterých země patří ke světové špičce. Prvním krokem k tomu může být zřízení funkce ministryně pro vědu a inovace, pro které se rozhodla nynější vláda Petra Fialy (ODS).

Cassis označil za výborné obchodní vztahy ČR a Švýcarska. „Šlo by je i vylepšit, tady jsme právě uváděli inovace,“ řekl.

Úroveň bilaterálních vztahů ČR a Švýcarska označil Zeman za vynikající. „O to přátelštější je vzájemná diskuse,“ vyzdvihl. Podle Cassise se i s ohledem na blížící se české předsednictví v Evropské unii hovořilo o švýcarských vztazích s Unií. „Vylíčili jsme, jaká je naše pozice a jakou cestu sleduje švýcarská vláda, pokud jde o EU,“ uvedl Cassis.

Tagy: