Vzduchovka způsobí i vážná zranění, říká expert. Senior si měl na chlapci vybít frustraci

Co stálo za střelbou na třináctiletého chlapce?

Redakce Krimi zpráv zjišťovala podrobnosti ohledně střelby ze vzduchovky na školáka u Černého Mostu v Praze. Jak může být taková zbraň nebezpečná a co seniora vedlo k jejímu použití? Odborníci uvedli, že vzduchovka může za jistých okolností způsobit i vážná zranění. Muži, který ji použil na školáka, teď hrozí až pětiletý pobyt ve vězení.

Jádrem celého incidentu je malý parčík jen pár kroků vzdálený od místní základní školy. Ten sousedí se zahradou sedmašedesátiletého muže, který se policistům přiznal k tomu, že vzduchovkou střelil po teprve třináctiletém chlapci. Podle sousedů za tím stála dlouhodobá frustrace z toho, že v parčíku je nepořádek a hluk.

„Mu asi přeskočilo... Pořád si stěžoval na úřadech,“ popsal jeden z místních. Jenže úředníci v tomto případě nic nezmůžou. Zakázat lidem, aby se tam pohybovali, nelze. Muž se tedy rozhodl celou situaci vyřešit po svém.

Brok nebo diabola

Muži teď hrozí za výtržnictví a ublížení na zdraví až pětiletý pobyt ve vězení. Měl štěstí, že školák neutrpěl vážné zranění. Zbraň, kterou měl držet v ruce, je ale podle odborníka, kterého oslovila redakce CNN Prima NEWS, schopná zasaženého vážně poranit.

„Zbraň nazývaná též vzduchovkou může být na krátkou vzdálenost nebezpečná. Pokud z ní vystřelíme olověný brok nebo diabolu, může způsobit vážné zranění,“ popsal instruktor střelby ozbrojených složek Richard Janko.

K pořízení vzduchovky není potřeba zbrojní průkaz. Zbraň se tak může dostat do ruky prakticky komukoliv a čas od času to dojde až za hranu zákona. „Říká, že krvácí a někdo na ni střílel.“ Tak popisovala útok vzduchovkou v Mostě dcera zraněné ženy. V ruce ji tehdy držel školák. Vzal ji svému otci, který měl tuto zbraň schovanou doma.

Vzduchovku používal také muž, kterému se přezdívalo Sniper z pražské Palmovky. Zbraní mířil na lahve a krabicová vína bezdomovců sedících pod okny jeho bytu. Jenže občas se prý netrefil. Poslední útok už skončil zásahem speciální pořádkové jednotky. Ovlivněn alkoholem totiž trefil do krku náhodného kolemjdoucího. Ten pak skončil v nemocnici a snajpr v poutech.

Tagy: