Z Azovstalu bylo evakuováno přes 260 vojáků. Potřebujeme živé hrdiny, řekl Zelenskyj

Z Azovstalu byli ruskými silami evakuováni zranění ukrajinští vojáci.

Přes 260 ukrajinských vojáků, včetně 53 zraněných, bylo v pondělí evakuováno z obklíčených oceláren Azovstal v Mariupolu, oznámila náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Pět desítek raněných podle ní zamířilo do města Novoazovsk na území proruské separatistické Doněcké lidové republiky, kde budou ošetřeni. Dalších 211 evakuovaných podle ní bylo převezeno humanitárním koridorem do Olenivky. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.

Moskva už dříve oznámila, že Rusko souhlasilo s evakuací zraněných ukrajinských vojáků z Azovstalu do zdravotnických zařízení ve městě Novoazovsk. Kyjev až dosud dohodu o evakuačním koridoru z ruskými silami obklíčeného metalurgického komplexu nekomentoval.

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj nyní mlčení prolomil. „82. den naší obrany se chýlí ke konci. Byl to těžký den, ale i ten, stejně jako všechny ostatní, je zaměřen na záchranu naší země a našeho lidu. Pokud jde o situaci v Mariupolu: doufáme, že se nám díky činnosti ukrajinské armády – ozbrojených sil Ukrajiny, rozvědky, vyjednávacího týmu, Mezinárodního výboru Červeného kříže a OSN podaří zachránit životy našich chlapců,“ uvedl ve svém pravidelném poselství.

„Jsou mezi nimi i těžce zranění, je jim poskytována lékařská pomoc. Chci to zdůraznit: Ukrajina potřebuje živé hrdiny, to je naše zásada. Myslím, že každý člověk tato slova pochopí,“ doplnil v reakci na odvoz zraněných vojáků v autobusech z Azovstalu. Dodal, že operaci na záchranu obránců Mariupolu zahájili ukrajinští vojáci a zpravodajci: „Aby se chlapci vrátili domů, práce pokračují. To vyžaduje šetrnost a čas.“

Všichni evakuovaní budou vyměněni, uvedla nyní Maljarová. Podle nočního vyjádření Maljarové pokračuje mise na záchranu zbývajících ukrajinských obránců v metalurgickém komplexu, který představuje poslední baštu ukrajinského odporu ve strategicky důležitém přístavním městě na jihovýchodě Ukrajiny, které je nyní pod kontrolou ruských invazních sil.

Agentura Reuters o něco dříve informovala o tom, že Azovstal opustilo asi deset autobusů s ukrajinskými vojáky, kteří zůstávali v obklíčeném hutním komplexu.

Tagy: