Z metra nechtějí odejít, bojí se. Reportérka CNN Prima NEWS přiblížila hrůzu v Charkově

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová přiblížila situaci v metru v Charkově.

CNN Prima NEWS přibližuje situaci na Ukrajině, která se vyostřuje

V noci na pátek ruská armáda odstřelovala hlavní město Ukrajiny, Kyjev. Na doporučení vlády hledali úkryt ve stanicích metra i lidé z druhého největšího města Ukrajiny – Charkova. S místními, kteří se bojí o svůj život, mluvila reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová.

„Jsme ve stanici metra Puškinské, přímo v centru Charkova, které nyní slouží jako dočasný kryt pro spoustu lidí. Většina z nich čeká, sedí a nějakým způsobem tráví čas, protože nahoře jsme slyšeli střelbu. Lidé se tam bojí zůstávat,“ přiblížila situaci. Podotkla, že se jedná o nejhlubší stanici v Charkově, provoz vlaků byl omezen, metro pro dopravu nefunguje.

U eskalátorů čekaly hloučky lidí, mnohdy celé rodiny. „Říkají, že tady sedí už několik hodin a bojí se jít nahoru. Říkají, že se bojí, protože vedle jejich domu spadla raketa. Proto raději tráví čas tady, když se nahoře střílí,“ přetlumočila reportérka slova jedné z Ukrajinek. Lidé v metru nemají příliš mnoho informací, jak situace nahoře vypadá. Novinky zjišťují od nově příchozích.

Lidé děkují Česku

Reportérka, kterou doprovází kameraman Ján Schürger a ukrajinský válečný veterán Daniel, následně doplnila, že v metru zatím neviděla žádné deky ani vodu, kterou úřady přislíbily, že zařídí. „Během noci jsme měli informace, že se spousta lidí rozhodla v metru přespat. S námi v cestě pokračuje i Daniel, který nám pomáhá a lidé nám děkují. Děkují Česku za to, že tady jsme a ukazujeme, jak to tady vypadá,“ uvedla Stomatová.

Na eskalátorech vysvětluje, proč nemá nasazenou helmu. „Nyní jsme v krytu, takže kdyby začaly nálety, tak bychom tady měli být v relativním bezpečí. Daniel nám říkal, že kdyby se začalo střílet, máme si okamžitě hledat místo někde dole – ve sklepech nebo krytech, jako je nádraží nebo metro,“ pokračovala.

„Viděli jsme střelbu a jak lidé reagovali. Začali panikařit, vystupovat z aut a utíkali směrem k nádraží, aby se mohli na chvíli schovat,“ přiblížila napětí ve městě. Přímo na nástupišti metra míjela další skupiny lidí, které se na vlastních dekách a s nezbytnými věcmi, které si s sebou zabalily, choulí napříč prostorem.

„Tento mladík asi před hodinou opustil domov v Charkově, ve městě je asi tři dny, z Charkova se mu nepodařilo dostat. Nevidí ale smysl v tom, aby někam jel. Řada lidí doufá, že zde nebudou muset trávit celé dny a situace se zlepší,“ podotkla. Na situaci v metru dohlíží také policisté, společnost vystrašeným lidem pak mnohdy dělají i jejich čtyřnozí mazlíčci.

Tagy: