Vyšetřování „zkřížených rukou“ zastaveno. Extravagantní koulařce zemřela po závodě matka

Jen pár dnů po zisku stříbrné olympijské medaile zemřela americké koulařce Raven Saundersové matka. S ohledem na tuto tragickou zprávu zastavil Mezinárodní olympijský výbor (MOV) vyšetřování jejího protestního gesta na stupních vítězů. Saundersová rovněž pozastavila aktivitu na svých sociální sítích. Stejně jako před pěti lety se obává problémů s duševním zdravím.

Při nedělním finále zaujala 25letá koulařka nejen svými výkony, ale také specifickým dvoubarevným účesem a maskou marvelovské postavy Hulka, podle kterého má i svou přezdívku. Na medailovém ceremoniálu pak zvedla a překřížila ruce do tvaru písmene X.

Předvedené gesto mělo znamenat solidaritu s utlačovanými. MOV chtěl začít vyšetřovat, zda atletka neporušila pravidla o zákazu politických vyjádření během olympijských soutěží. Olympijský výbor USA už uvedl, že svou závodnici trestat nebude.

Jenže ve středu ráno přišla tragická zpráva, Saundersové zemřela matka, která ještě v neděli sledovala finále koulařek se svou druhou dcerou Tanzanií na akci pro rodiny sportovců, které nemohou být přímo v Tokiu.

Dala jsi mi lásku, vyznávala se sportovkyně

„Dala jsi mi život a ukázala mi lásku. Za to jsem ti nesmírně vděčná. Šťastný den matek ženě číslo jedna v mém životě. Miluji tě a děkuji ti, že jsi tak skvělá,“ vzkázala ještě na začátku května americká atletka. Příčina náhlé smrti její matky zatím není známá.

Saundersová, která měla už v minulosti psychické problémy, se proto rozhodla na nějakou dobu opustit svět sociálních sítích. „Musím se postarat o své duševní pohodlí a také o rodinu. Máma byla skvělá žena a navždy bude žít se mnou. Můj strážný anděli číslo jedna, vždy tě budu milovat,“ oznámila.

Po olympiádě v Riu se chtěla zabít

Všeho si pochopitelně všiml i mezinárodní olympijský výbor, který vyjádřil koulařce podporu. „Je pochopitelné, že vzhledem k těmto okolnostem je celý proces vyšetřování jejího gesta na nějakou dobu zastaven,“ uvedl mluvčí MOV Mark Adams.

Saundersová se nikdy nebávala mluvit o svém zdraví. V lednu 2018, pouhý rok a půl poté, co skončila pátá na olympijských hrách v Riu de Janeiru, uvažovala o tom, že si vezme vlastní život. Později prozradila, že vše zachránila až rychlá pomoc terapeuta.

Tagy: