Za školní rok se stane přes 30 tisíc úrazů, nejčastěji o přestávkách a tělocviku

Úraz ve škole

Statistika ke zranění ve školách

Každoročně se ve školách stanou tisíce úrazů, jen za loňský školní rok jich bylo téměř 30 tisíc, o rok dříve dokonce 45 tisíc. Jejich počet ovlivnila pandemie koronaviru, která školy na několik měsíců kompletně uzavřela. Nejčastěji se úrazy odehrají během tělesné výchovy a také o přestávkách, většinou jde o zranění rukou a nohou. „Za posledních několik let je situace ve škole velmi dobrá. K zajištění bezpečnosti a k předcházením úrazům přistupují velmi pečlivě,“ řekl televizi CNN Prima NEWS náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

„Učitelé procházejí nejrůznějším vzděláváním týkajícím se dohledu, dozoru či první pomoci. V tomto směru to školy berou velmi vážně a zodpovědně,“ uvedl Andrys a dodal, že právě proto mají školy dostatek lékárniček.

Každá škola navíc vydává interní bezpečnostní opatření, které by žáci měli dodržovat. „Není možné je udržet v neustálém klidu. Jde o prostředí náchylnější k drobnějším úrazům, důležité je, aby se nestalo nic vážnějšího,“ dodal Andrys s tím, že je tak nemožné eliminovat veškeré úrazy ve školách.

Dívku usmrtila kovová branka

Ne všechny úrazy ve školách jsou méně vážné, stávají se i nehody, při nichž děti zemřou. Příkladem je událost z pondělního rána, kdy 15letá dívka vypadla z okna čtvrtého podlaží kladenské základní školy. Jak potvrdila mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová, i přes veškerou jejich péči podlehla studentka zraněním.

Není to ojedinělý případ, kdy školní aktivity skončily tragicky. V prosinci 2009 ve školce v Dolní Cerekvi na Jihlavsku na šestiletou dívku spadla kovová branka. Na místo nehody přiletěl vrtulník, který ji transportoval do nemocnice, tam však holčička zemřela.

V tragédii se změnil i vodácký školní výlet na Mlýnském potoce v Olomouci před devíti lety. U jezu v Řepčíně se utopil třináctiletý chlapec a 36letá učitelka, která se ho snažila zachránit.

Tagy: