Záběry drtivého útoku: Pomáháme Rusům „vyložit“ náklad. Ukrajinci zničili vůz plný munice

Ukrajinci v Mariupolu zničili ruské vozidlo, 30. března

Ukrajinci zničili ruský vůz plný munice

Zatímco Rusové na Donbasu ohlásili „operační přestávku“ a drží pozice, Ukrajinci proti okupantům podnikají jeden protiútok za druhým. Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil v úterý zveřejnil nové záběry. Na nich je vidět úspěšný útok na ruské dělostřelectvo i zásobování. Kyjev si na adresu agresora neodpustil ironický vzkaz.

Útok měla provést 93. mechanizovaná brigáda ukrajinské armády, což napovídá tomu, že k události došlo někde poblíž Izjumu v Charkovské oblasti, případně na severu Doněcké oblasti. Podle twitterové stránky Ukraine Weapons Tracker, která dlouhodobě informuje o ruské invazi, Ukrajinci zničili několik nepřátelských minometů a jeden zásobovací vůz.

Ten převážel pravděpodobně dělostřeleckou munici. Na videu je vidět, jak střely určené do minometů postupně vybuchovaly, čímž způsobily ruskému vozidlu fatální škody. „Okupanti na své pozice přivezli munici. Ukrajinští vojáci jim pomohli vše rychle ‚vyložit‘,“ glosoval akci generální štáb ukrajinských ozbrojených sil.

I přes obrovské ztráty hlásí Rusové na Donbasu úspěchy. Kontrolují už celé území Luhanské oblasti, což na přelomu června a července potvrdili dobytím Severodoněcku a Lysyčansku. Nyní však ruská vojska na východě přistoupila k takzvané operační přestávce. Podle vojenských analytiků to může být materiální i lidskou vyčerpaností ruské armády, která nutně potřebuje doplnit síly.

Ukrajinci v posledních dnech dosahují postupu na jižní frontě. Den po dni osvobozují osady v Chersonské oblasti. Jejich hlavním cílem je však znovu získat pod kontrolu samotný Cherson. Bitva o toto město začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli.

Pokud se však ukrajinským obráncům podaří získat Cherson zpět, pro Rusko by to podle expertů znamenalo poměrně závažný problém, upozorňuje stanice CNN. Narušilo by to totiž ruské zásobovací linie i pozemní most vedoucí na Krym. Dobytí Chersonu by rovněž představovalo výrazné posílení morálky na ukrajinské straně.

Tagy: