Satelitní snímky zkázy. Z porovnání Chersonska před a po katastrofě mrazí, obce mizí pod vodou

Nedozírné následky po zničení Kachovské přehrady a elektrárny v Chersonské oblasti zachytily satelitní snímky společnosti Maxar Technologies. Fotografie ze dne, kdy došlo na hrázi k výbuchu, porovnávají s těmi, které byly pořízeny v polovině května. Během několika hodin, kdy se masa vody hrnula po řece Dněpr, řada obcí částečně či úplně zmizela pod hladinou.

Prohlédněte si galerii se satelitními snímky, které zachytily, jak vypadalo Chersonsko před katastrofou a jak nyní.

Otřesná ekologická katastrofa. Tak lidé po celém světě titulují události na Ukrajině, k nimž došlo v noci na úterý na Kachovské přehradě. Po výbuchu byla hráz a tamní vodní elektrárna zničena. Ukrajinci z útoku viní Rusko, Kreml obvinění odmítá, a naopak svaluje vinu na Ukrajince.

Bez ohledu na to, čí vinou se druhá největší přehrada na Ukrajině protrhla, začala rozsáhlá humanitární operace. Ukrajinci i Ruskem dosažené správy měst na okupovaném území okamžitě začali s evakuací. Z Nové Kachovky, města u přehrady, bylo podle tamního dosazeného starosty evakuováno 900 lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Protržení přehrady je komplikací pro Ukrajince, ale i Rusy. Komu nakonec uškodí více?

Voda se však valila směrem k Chersonu – téměř 300tisícovému městu. Satelitní snímky zveřejněné společností Maxar Technologies zachycují rozsah škod, které masa způsobila a nadále způsobuje. Řada obcí v Chersonské oblasti je pod vodou – ať už částečně, nebo úplně. Fotografie v porovnání se staršími snímky ukazují, jak si ničivý živel klestil cestu bez ohledu na domy, stromy či zábrany.

Voda pozvolně klesá

Stejně tak byly zveřejněny aktuální snímky samotné přehrady, které odhalují její poničení. Minimálně polovina hráze se propadla a panují obavy, že by mohlo dojít ke kolapsu zbývajících částí přehrady. Ve středu ráno pak agentura TASS s odvoláním na tamní představitele uvedla, že v oblasti začíná voda pozvolna klesat, a to zhruba o 35 centimetrů.

„Situace v Nové Kachovce: v šest hodin ráno (místního času, 05:00 SELČ) voda klesla o 350 milimetrů, 35 centimetrů, to je pozitivní,“ řekl tamní starosta, podle kterého místní správa ví s jistotou o sedmi pohřešovaných. Voda ve městě dříve dosáhla až 12 metrů a zaplavila i menší obce níže po proudu Dněpru. „Vesnice Korsunka je zcela pod vodou, Dniprjany a Krynky jsou zaplavené až po střechu,“ dodal starosta. Právě snímky Korsunky zveřejnila i společnost Maxar.

Záplavová vlna zasáhla i opačný břeh Dněpru, který má pod kontrolou Ukrajina. Ukrajinský šéf chersonské regionální vojenské správy Oleksandr Prokudin uvedl, že zaplaveno bylo 1 335 domů, ukrajinský ministr vnitra Igor Klymenko pak informoval o 24 zaplavených lokalitách, napsala agentura AFP.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry ukazují momenty po explozi Kachovské přehrady. Ihned se začala přelévat masa vody

„Všechno je ponořené ve vodě, všechen nábytek, lednička, jídlo, všechny květiny, všechno plave. Nevím, co mám dělat,“ vylíčila 53letá obyvatelka Chersonu, který je největším městem pod přehradou. Hladina Dněpru zde v úterý stoupla o 3,5 metru.

Tagy:
válka voda fotografie řeka satelitní snímek Ukrajina výbuch obce následky přehrada záplavy škody Rusko Moskevský Kreml Dněpr Cherson Chersonská oblast Nova Kachovka Maxar Technologies Kachovská přehrada