Záběry krvavé bitvy o Avdijivku: Bahno, plameny, hromada mrtvol a zničených obrněnců

Zničená ruská technika u Avdijivky

Bitva o Avdijivku

Rozbombardovaná bahnitá krajina plná zlámaných stromů, plamenů, kouře, rozmlácené ruské techniky a bezvládných těl vojáků. Přesně tak vypadá krvavá bitva v okolí doněcké Avdijivky. Ukrajinci, kteří v tomto regionu nadále odolávají masivním útokům okupantů, zveřejnili nové záběry. Obsah těchto videí patří k nejbrutálnějším audiovizuálním materiálům, které Kyjev od vypuknutí ruské invaze ukázal.

V posledních dnech se v odrážení ruských sil u Avdijivky výrazně angažuje ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda. Ta na přelomu prosince a ledna podnikla několik dronových úderů na těžkou techniku okupantů.

„Líbí se nám, jak to hoří,“ glosovali na sociálních sítích Ukrajinci, když se jim podařilo zasáhnout poničené ruské BTR. Po výbuchu uvnitř stroje vzplanula munice, což vedlo k další mohutné explozi. Z obrněnce nezbylo prakticky nic. Ruští vojáci poničený konvoj skládající se z jednoho tanku a dvou BTR opustili ještě před ukrajinským náletem. V tomto případě měli štěstí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyhlídky Ukrajiny se významně mění. Válku ovlivní Trump či KLDR, předpovídají experti

Další ukrajinský úder mířil na poškozené ruské bojové vozidlo pěchoty BMP, na němž se tou dobou nacházel nespočet zraněných či mrtvých okupantů. Po přesném zásahu následoval požár – obrněnec i s celou posádkou shořel. „Ruští okupanti u Avdijivky hoří. Kolik zlikvidovaných útočníků napočítáte na jeden metr čtvereční?“ uvedla 47. brigáda.

Také třetí úder mířil na stojící ruské BMP, v němž se očividně schovávalo několik okupantů. Operátorovi ukrajinského dronu se povedlo nasměrovat výbušninu do vnitřních prostorů obrněnce. Tam následně sebevražedný dron explodoval. Lze předpokládat, že úder měl fatální následky pro všechny vojáky, kteří se schovávali uvnitř. Krátce po zásahu vzplanula munice, což vedlo ke kompletnímu zničení BMP.

„Posíláme své nepřátele do pekel. Kdy pochopí, že se před námi nemohou schovat?“ komentovala ukrajinská 47. brigáda. Z jejích záběrů vyplývá, že bojiště v okolí Avdijivky je poseté zničenou ruskou technikou i mrtvými těly vojáků.

Moskva se již dlouhé týdny snaží u Avdijivky o rozhodující průlom. Za poslední dny okupanti dosáhli omezených územních zisků, k nimž jim dopomohla i početní převaha. Koncem prosince zničené doněcké město navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, aby podpořil tamní obránce.

Tagy:
válka armáda tank vojáci dron Ukrajina výbuch exploze Volodymyr Zelenskyj Rusko Donbas mrtvoly těžká technika BTR Doněcká oblast Avdijivka sebevražedné drony BMP Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda