Záběry katastrofické exploze. Ukrajinci okupantům „spálili“ mohutné dělo

Ukrajinci zničili ruské samohybné dělo 2S3 Akacija.

Ukrajinci zničili ruské samohybné dělo 2S3 Akacija

Ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty provedla v Doněcké oblasti další úspěšný úder na okupanty. Tentokrát se jí povedlo zničit ruskou samohybnou houfnici 2S3 Akacija. Mohutné dělo katastrofálně explodovalo po zásahu ukrajinského dělostřelectva. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je složité nezávisle ověřit.

„Ukrajinské dělostřelectvo zasáhlo poblíž Staromlynivky v Doněcké oblasti ruskou samohybnou houfnici 2S3 Akacija, což vedlo ke katastrofální detonaci munice na palubě,“ konstatoval na Twitteru analytický účet Ukraine Weapons Tracker, který se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rychlejší postup Ukrajinců není možný. Strůjce „charkovského zázraku“ popsal úskalí protiútoku

„Společná práce speciální jednotky ‚Sovy‘ z naší brigády a dalších jednotek. Spálili jsme ruskou houfnici 2S3 Akacija,“ uvedla ve svém prohlášení na Facebooku ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty. Její důsledná činnost v likvidování ruské těžké techniky se vzhledem k probíhajícímu ukrajinskému protiútoku hodí víc než kdy dřív.

Nejtvrdší boje zuří právě v Doněcké oblasti, konkrétně v okolí Bachmutu, Lymanu, Avdijivky a Marjinky. Kyjevské vedení před časem sdělilo, že se ukrajinské armádě od začátku červnové protiofenzivy povedlo osvobodit asi 200 čtverečních kilometrů. Je přitom možné, že Kyjev dobytí některých oblastí ohlašuje ze strategických důvodů se zpožděním několika dnů.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své pár dnů staré analýze uvedl, že ukrajinské síly v období od 4. června do 9. července osvobodily přibližně 253 kilometrů čtverečních. Během pěti týdnů Ukrajinci získali území o zhruba podobné rozloze, jakou okupanti zabrali za půl roku.

Zdá se, že se Ukrajincům nejvíce daří severně a jižně od Bachmutu. Rusko obsadilo toto doněcké město po několikaměsíčních bojích letos v květnu. Ze strategického hlediska šlo pro Moskvu o „Pyrrhovo vítězství“. Bachmut, který je nyní de facto srovnaný se zemí, totiž okupanti dobyli za cenu masivních ztrát.

Nyní navíc Rusům hrozí něco, čeho se Ukrajinci v Bachmutu obávali ještě na jaře – fatální obklíčení nepřítelem. Že Ukrajina město brzy obklíčí, stále častěji tvrdí i představitelé Kyjeva.

Mohli jste přehlédnout: Drsná přestřelka mezi ukrajinskými vojáky a ruskými okupanty

Tagy:
válka houfnice Ukrajina výbuch exploze Rusko Donbas těžká technika dělo dělostřelectvo Doněcká oblast samohybná houfnice 2S3 Akacija Ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty Staromlynivka